Ahmed Al-Helali ontvangt het eerste certificaat voor NewBees participatie traject in de Z-route in Zaanstad

Op 10 januari 2024, op kantoor van NewBees in Zaanstad, in aanwezigheid van Lezan Wurja, regisseur inburgering bij Gemeente Zaanstad en Ahmad Alkharit, project leider bij NLTraining, werd Ahmed Al-Helali verrast met een mooi bos bloemen en een certificaat. Ahmed is de eerste deelnemer in Zaanstad die zijn participatie traject in Z-route van de nieuwe Wet Inburgering helemaal en met veel succes heeft afgerond. Hij kwam op 1 december 2021 naar Nederland en begon zijn inburgering in het voorjaar 2022. Binnen 15 maanden voldeed hij aan de participatie plicht:  meedoen aan 800 uren participatie-activiteiten. Een enorme prestatie!

certificaat-uitreiking-ahmed-al-helali
Van links naar rechts: Manal Janbeh (Coördinator NewBees team Zaanstad), Lezan Wurja (regisseur inburgering bij Gemeente Zaanstad), Shatha Tamim (Matcher bij NewBees Zaanstad), Ahmed Al-Helali, Ahmad Alkharit (projectleider bij NLTraining), Mirjam Antaki (Matcher bij NewBees Zaanstad), Inge Kaaijk (Operationeel Coördinator Noord Holland).

Elke dag activiteiten

Ahmed: “Elke dag heb ik activiteiten gepland. Op maandag, woensdag en vrijdag volg ik taallessen bij NLTraining. Op dinsdag ga ik voor taalles ’s ochtends naar de bibliotheek en ’s avonds naar het taalcafé. Op donderdag doe ik mee aan participatie-activiteiten van NewBees, zoals filmeducatie- en themaworkshops in het gemeentehuis. Daar maak ik kennis met de Nederlandse cultuur en geschiedenis, en leer ik praktische dingen zoals hoe het openbaar vervoer in Nederland werkt en welke diensten in het gemeentehuis worden  aangeboden. Ik deed mee aan de NewBees wijksafari’s en zo heb ik mijn stad en regio beter leren kennen. En dankzij Shatha’s deskundige begeleiding en haar uitgebreid netwerk, vond ik leuk vrijwilligerswerk.” (red. Shatha Tamim is Ahmed’s matcher bij NewBees)

“Hij is overal te vinden, overal aanwezig. Hij is vrolijk, positief, enthousiast en altijd gemotiveerd om mee te doen aan onze activiteiten. Hij ging bijvoorbeeld in oktober mee om appels te plukken voor de voedselbank tijdens De Laatste Pluk. Hij is vaak te vinden bij Buurthuis Kleurrijk of bij activiteiten van Zaankaters voor Elkaar.” (Shatha Tamim)

Iets teruggeven aan Zaanstad, de stad waar Ahmed werd verwelkomd, vertrouwd en omarmd

Ahmed: “Ik kom uit Zuid-Yemen. In 1975 verhuisde ik voor werk naar een buurland en begon mijn carrière daar als global stock exchanges adviseurr. Na drie jaar ging ik bij een grote autodealer werken als installment collection manager. Mijn rol was cruciaal bij het beoordelen van de kredietwaardigheid van de klanten om te bepalen of ze in aanmerking komen voor het leasen van een auto. Ik mocht geen fouten maken! Toen ik 60 werd, na 38 jaar bij hetzelfde bedrijf in dienst te zijn geweest, werd mijn functie opgeheven. Terug gaan naar Yemen was niet mogelijk, daarom kwam ik naar Nederland. Hier werd ik verwelkomd, vertrouwd en omarmd. Ik ben iedereen die mij hielp ontzettend dankbaar. Nu wil ik mijn verantwoording nemen, iets teruggeven aan het land en in bijzonder aan Zaanstad, de stad die mij veel heeft aangereikt.”

Ahmed: “Ik ga twee keer per week naar het taalcafé. En in het weekend werk ik als vrijwilliger in buurthuis de Kolk of buurthuis Poelenburg. Daar ontmoet ik veel mensen met wie ik Nederlands praat. Soms helpen zij met mijn huiswerk. Ik serveer koffie of thee en ik help met opruimen en schoonmaken. Soms kook ik. Iedereen vindt mijn Jemeniet soep lekker.

Ahmed wil doorgaan met Nederlands leren

“Ik wil graag doorgaan met de taal leren. Ik heb allerlei ideeën voor werk maar eerst moet ik goed Nederlands spreken. Dat is mijn grootste uitdaging. Ik zit nu ergens tussen niveau A1 en A2. Thuis spreek ik Arabisch met mijn vrouw en mijn dochter Noor. Zij zijn afgelopen februari naar Nederland gekomen. Noor is zeven en zit in groep 3. Het is geweldig om haar Nederlands te horen spreken. Zij corrigeert mij nu al! Ik wil en moet vaker Nederlands praten. Daarom ga ik graag naar de bibliotheek of het taalcafé en doe ik vrijwilligerswerk. Via de NOS app luister ik naar de Nederlandse radio. Ik krijg ook nog privé taallessen van Sweter, een vrijwilliger die ik in het AZC ontmoette meteen na mijn aankomst in Nederland. Inmiddels zijn wij vrienden geworden. Hij komt regelmatig bij ons eten. Een keer per week komt hij helemaal uit Hilversum naar Zaanstad om met mij Nederlands te oefenen.”

Zaanstad, mijn stad

“Nederlanders zijn eerlijk en direct, dat spreekt mij aan. Zodra ik de taal goed beheers, hoop ik een baan te vinden in de commerciële sector. Ik zou ook graag mijn ideeën met de gemeente willen delen over het promoten van Zaanstad als toeristische bestemming. De stad ligt twintig minuten van Amsterdam af, heeft goede restaurants, goede hotels en veel bezienswaardigheden. Ik help graag om een klein deel van de miljoenen toeristen die jaarlijks Amsterdam bezoeken naar mijn stad Zaanstad te brengen.”


NewBees biedt, (duale) inburgerings- en participatietrajecten aan gemeenten. Of u op zoek bent naar complete inburgeringstrajecten taal en inburgering, of enkel specifieke participatie- bouwstenen ten behoeve van de leerroutes, zorgen wij ervoor dat onze aanpak aansluit bij het aanbod van uw gemeente. Hier vindt u meer informatie over onze participatie programma’s en andere diensten voor gemeenten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven