Werk zorgt voor structuur en balans. Het haalt ons uit isolement, geeft ons eigen waarde, het verbindt ons.

Terwijl veel nieuwkomers soms jaren moeten wachten tot zij betaald werk vinden, kreeg Bassel Rabata (52) zeven maanden na zijn aankomst in Nederland een fulltime baan bij metaalbewerking bedrijf Jomeco in Dodewaard (Gelderland). Willemien, zijn contactpersoon bij Vluchtelingenwerk Nederland (VWN) en Mahmoud, matcher bij NewBees Arnhem hebben een belangrijke rol hierin gespeeld.

Bassel: “Ik ontmoette Willemien bij de oplevering van mijn woning in Opheusden. Mahmoud werkt als vrijwilliger tolk voor het VWN en als matcher bij NewBees. Beide hebben mij geholpen om deze baan te vinden.”

Werken is van levensbelang

Willemien: “Ik werk ruim tien jaar als vrijwilliger bij VWN, ik heb veel mensen ontmoet en veel geleerd. Als contactpersoon help je nieuwkomers op weg naar zelfstandigheid in Nederland. Hoe werkt de inschrijving bij een huisarts? Hoe maak je daar een afspraak? Hoe scheid je afval? Hoe maak je contact met de buren? Wij hebben vaak met zijn drieën gezeten, Bassel, Mahmoud en ik, om over alle aspecten van het leven in Nederland te praten. Vanaf onze eerste ontmoeting vertelde Bassel hoe graag hij wilde werken.”

Bassel: “Thuis zitten en niets doen is slecht voor mij. Ik word depressief. Werken is van levensbelang, het helpt mijn trauma’s en psychologische problemen te verwerken. Werk zorgt voor structuur en balans in mijn leven. Bovendien schaam ik me als ik thuis moet blijven terwijl al mijn buren naar hun werk gaan.”

Voorbereid door Mahmoud, op naar het sollicitatiegesprek!

Willemien: “Mijn man heeft een metaalbewerking bedrijf (Jomeco) en was op zoek naar personeel. In Syrië heeft Bassel als elektricien gewerkt. Hij is gewend om met zijn handen te werken en heeft veel ervaring, ook als ondernemer trouwens. Zijn familie had een bedrijf dat luxe decor verlichting ontwierp en produceerde. Ik adviseerde Bassel om mijn man Johan te ontmoeten en bij zijn bedrijf te solliciteren.”

Bassel: “Mahmoud hielp mij om mijn CV te schrijven en mijn sollicitatiegesprek voor te bereiden. Hij legde uit hoe de Nederlandse arbeidsmarkt werkt, wat zijn de gewoonten hier. Wat mag ik verwachten. Ik ging naar het gesprek met één doel: aangenomen worden en zo snel mogelijk aan de slag gaan.”

Meteen een klik en elke dag met plezier naar werk

Willemien: “Tussen Bassel en Johan was er meteen een klik. Ze hebben elkaar echt gevonden, alleen al door het feit dat ze allebei slecht Engels spreken en voornamelijk met lichaamstaal communiceren. Mijn man zag meteen dat Bassel talent en inzicht heeft en dat hij leergierig is. Hij bood hem een contract aan.”

Bassel: “Ik houd van nieuwe dingen leren en ik laat me graag corrigeren als ik iets verkeerd doe. Mijn collega’s zijn heel behulpzaam. We communiceren een beetje in het Engels en veel met onze handen. De sfeer is goed. Het is een klein bedrijf en Johan is een mooi mens. Ik ga met veel plezier naar mijn werk. Van mijn huis is het tien tot vijftien minuten rijden met de auto door prachtig natuur en met de muziek van Fairuz*. Hiervan krijg ik energie voor de hele dag. Daarbij vind ik het heerlijk om geld te verdienen en niet afhankelijk te zijn van een uitkering.”

Bassel: “Mijn collega’s en ik communiceren met elkaar een beetje in het Engels en veel met onze handen.”

Werkgevers moeten het talent van nieuwkomers benutten

Willemien: “In veel sectoren in Nederland is er een personeelstekort. Werkgevers moeten het talent van nieuwkomers benutten. Ja, het kost misschien meer tijd als je iemand aanneemt die de taal nog niet goed beheerst en de Nederlandse arbeidscultuur nog niet kent. Maar doe het. Je leert zoveel! Van elkaars geschiedenis, tradities. Sta open voor nieuw talent. En iedereen moet werken, toch? Daarin zijn wij allemaal gelijk. Werk haalt ons uit isolement, geeft ons eigen waarde. Het verbindt ons.”

Bassel: “Mijn jongste dochter en haar moeder zijn in 2018 uit Syrië naar Nederland gevlucht. Dankzij gezinshereniging kon ik naar Nederland komen. Mijn zoon is nog in Syrië en woont bij mijn moeder want ons huis is door de oorlog compleet verwoest. Hij was net klaar met zijn studie als ingenieur toen de oorlog begon. Ik hoop dat hij ook naar Nederland kan komen. Want Nederland is nu mijn land, hier ga ik leven.”


Impact

Bij NewBees meten we de impact van het uiteindelijke effect van ons werk op alle betrokken stakeholders. In dit artikel las je over de positieve impact van werk op Bassel én op zijn werkgever.  Meer informatie over onze impact meting vind je hier.


*Fairuz is een Libanese zangeres die wordt beschouwd als het muzikale icoon van Libanon en als een van de leidende vocalisten en beroemdste zangers in de geschiedenis van de Arabische wereld.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven