Bijdragen aan de missie en de groei van NewBees, daar wordt Inge Kaaijk heel blij van.

Toen ze in September 2018 bij NewBees Zaanstad kwam werken, waren er nog maar drie locaties waar NewBees teams aan de slag waren met participatie-activiteiten voor nieuwkomers: Amsterdam, Amersfoort en Zaanstad. Vandaag staan negen NewBees teams in 50 gemeenten klaar om het participatiedeel van de nieuwe Wet Inburgering uit te voeren. Binnenkort worden twee nieuwe locaties geopend, in Alkmaar en in Purmerend.

Inge: ”Voordat ik bij NewBees aan de slag ging, werkte ik 21 jaar bij L’Oréal in diverse managementfuncties: bij marketing, de facilitaire dienst, customer service en communicatie. Van dit grote, multinationale bedrijf, waar heel veel mensen werken, kwam ik bij een kleine organisatie waar je zelf processen moest bedenken en uitvoeren, waar veel ruimte is om te creëren en te groeien. Dat vond ik heel verfrissend. Tijdens mijn sollicitatiegesprekken, merkte ik dat NewBees nog een relatief kleine organisatie was maar al heel professioneel en ambitieus in haar bedrijfsvoering en communicatie. Dat sprak mij aan.”

Eerste taak: team opbouwen

“Mijn eerste taak was een team opbouwen. Alles wat ik tot dan toe aan professionele ervaring had kon ik bij NewBees toepassen. Daarnaast, doordat ik geboren en getogen ben in Zaanstad, kon ik mijn lokale contacten zowel bij de gemeente als bij bedrijven en organisaties mooi inzetten. Zaanstad is waar NewBees in 2016 is gestart. Wij hebben een goede relatie met de gemeente. Zij zijn tevreden met ons werk en met onze werkwijze. Wij zijn toegankelijk, praktisch, bereikbaar. We zetten de mensen en hun talenten centraal. Onze aanpak is een unieke combinatie van persoonlijke begeleiding en praktijkervaring, gebaseerd op maatwerk en gelijkwaardigheid.”

Life coach

“Ik werk drie en een half dag voor NewBees en anderhalf dag als life coach, gespecialiseerd in loopbaan-, verlies- en levenscoaching. Er zijn veel raakvlakken tussen mijn werk bij NewBees en mijn werk als life coach. Mensen die door oorlog of andere bedreigingen gedwongen zijn hun land te vluchten moeten afscheid nemen van hun huis, hun vrienden, hun studie of hun werk, van het beeld dat ze van hun toekomst hadden. Dat is ook vaak een rouwproces.”

“Ik vind het fijn om mensen te zien ontwikkelen, des te meer als ik ze een poosje kan ondersteunen en naar de volgende stap kan begeleiden.”

Mensen naar de volgende stap begeleiden

“Ik heb een cursus ‘Interculturele Coaching’ gevolgd. Het is heel westers om te denken vanuit jouw eigen doel, vanuit jouw ‘ik’. In het Midden-Oost vind je meer een “wij-cultuur”: wat jij wil is minder belangrijk dan wat de groep wil. Wat ik leerde helpt mij in mijn werk bij NewBees, ook om mijn eigen team te begeleiden. Meer dan de helft van mijn collega’s zijn zelf nieuwkomers met een vluchtverleden. Voor hen is NewBees een veilige en prettige plek om te starten. Ik vind het fijn om mensen te zien ontwikkelen, des te meer als ik ze een poosje kan ondersteunen en naar de volgende stap kan begeleiden.“

Nieuwe functie

“Vanaf 1 augustus heb ik mijn taken als coördinator van team NewBees Zaanstad overgedragen aan Manal Janbeh. Manal kwam in 2020 uit Syrië naar Nederland en werkt nu twee jaar als matcher bij NewBees Zaanstad. Zij heeft enorm veel talent en zal ongetwijfeld zowel ons diverse team als al onze deelnemers goed begeleiden. In mijn nieuwe functie als Operationeel Coördinator (Noord-Holland), ben ik onder andere verantwoordelijk voor het opstarten en coördineren van de (nieuwe) locaties en teams in regio Noord-Holland. Bijdragen aan de missie en de groei van NewBees, dat maakt mij heel blij.”


Photo: Mo Alzoabi

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven