Divosa en NewBees slaan handen ineen om participatie tijdens inburgering te versnellen

De partijen organiseren gezamenlijk op maandag 13 november het Werksymposium Participatie & Werk in de Inburgering.

Amsterdam, 13 november 2023 – Vandaag organiseren Divosa, de vereniging van gemeentelijke leidinggevenden in het sociaal domein, en NewBees, een sociale onderneming die voor ruim 50 gemeenten participatie uitvoert, het eerste Werksymposium Participatie & Werk in de Inburgering voor gemeenten. Mede door een gebrek aan voldoende participatieplekken, gaat er jaarlijks onnodig talent verloren in Nederland. Daarbij vormen taal- en/of cultuurbarrières vaak een uitdaging. In een afgeladen Mauritskarzerne bieden Divosa en NewBees 200 deelnemers een platform om uit te wisselen welke aanpak lokaal succesvol is, welke knelpunten er zijn en welke oplossingen kunnen bijdragen aan participatie.

symposium participatie & werk in de inburgering

De Wet Inburgering 2021 geeft gemeenten een sleutelrol in de organisatie van inburgering en integratie van nieuwkomers. In praktijk lopen zij soms tegen uitdagingen aan. Zo blijkt uit de KIS-Monitor september 2023 dat één op de drie gemeenten aangeeft dat er in hun gemeente onvoldoende participatieplekken beschikbaar zijn. Om hen op weg te helpen, organiseren Divosa en NewBees vandaag het eerste werksymposium over participatie en werk in de inburgering. Tijdens het symposium delen nieuwkomers, maatschappelijke organisaties, werkgevers en gemeenten hun perspectieven, verhalen en ervaringen om de uitdagingen van de Wet inburgering 2021 te begrijpen en samen tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen. Een verzameling van de meest waardevolle adviezen en oplossingen is na afloop van het symposium terug te vinden op de website van NewBees.

Goede begeleiding is het halve werk

Gemeenten constateren dat werk op gespannen voet kan staan met de verplichtingen in de Wet Inburgering. “Hoe sneller nieuwkomers kunnen participeren, des te verder ze in de maatschappij komen”, vertelt Anneke Boven, Projectcoördinator Inburgering van Divosa. “Maar het is wel zaak dat de begeleiding op de werkplek goed in orde is. Daarom organiseren wij dit symposium met NewBees. Een organisatie waarin de helft van de medewerkers zelf nieuwkomer is en dus vanuit ervaring een compleet en genuanceerd beeld kan schetsen van wat in de praktijk goed werkt. Zo weet NewBees als geen ander hoe het nieuwkomers directe deelname in de samenleving en praktische begeleiding naar werk kan bieden.”

Werkgever én nieuwkomer gebaat bij snelle participatie

Gemeenten en werkgevers lopen nog altijd tegen uitdagingen aan wanneer zij nieuwkomers participatie- of werkplekken willen bieden. “Door een gebrek aan praktische oplossingen voor inburgering gaat talent onnodig verloren in Nederland”, zegt Annemiek Dresen, oprichter en directeur van NewBees. “Divers talent brengt namelijk een schat aan perspectieven, ervaringen en vaardigheden met zich mee. Het is daarom belangrijk dat nieuwkomers zo snel mogelijk meedoen. In praktijk blijkt dat nog weleens onbedoeld te worden afgeremd door systemische belemmeringen. Met het symposium helpen we gemeenten, verantwoordelijk voor inburgering, op weg om kostbaar talent niet verloren te laten gaan en werken we gezamenlijk toe naar een inclusieve wereld en werkvloer, waar elk talent telt.


Over Divosa

Meedoen aan de samenleving is lang niet vanzelfsprekend voor iedereen. Terwijl dat wel kán. Daar geloven we in bij Divosa. Onze leden, directeuren en leidinggevenden in het gemeentelijk sociaal domein, zetten zich hier samen met hun medewerkers voor in. In de uitvoering maken zij het verschil voor mensen in kwetsbare situaties.

Over NewBees

NewBees werkt aan een inclusieve wereld en werkvloer, omdat wij geloven dat divers talent ons allemaal beter maakt. Wij maken ruimte voor talent. Voor nieuwkomers die inburgeren en werkervaring willen opdoen, voor gemeenten die hen verwelkomen en bij werkgevers die inclusie nastreven, op welk vlak dan ook. Dat doen wij door het goede voorbeeld te geven als inclusieve werkgever, door praktische oplossingen te bieden, en door inzichtelijk te maken welke impact wij teweegbrengen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven