In Zaandam is een leegstaand winkelpand omgetoverd tot inzamelpunt voor goederen waar vluchtelingen terecht kunnen om spullen te halen. Kleding, toiletartikelen, speelgoed. “Toen ik hoorde dat mensen die gevlucht zijn door de oorlog in Oekraïne naar Zaandam zouden komen, wilde ik graag helpen”, vertelt Shatha Tamim, één van de coördinatoren van deze hulpactie en matcher bij NewBees in Zaanstad.
Ik heb zoveel hulp gehad in Nederland, ik doe graag iets terug

In 2015 vluchtte Shatha uit Syrië. Zij heeft oorlog en geweld van dichtbij gezien en weet wat het betekent om alles wat je dierbaar is achter te laten en een nieuw leven in een onbekend land weer op te bouwen. Haar veerkracht en haar wil om anderen te helpen blijven niet onopgemerkt. Shatha wordt door veel journalisten benaderd om haar verhaal te vertellen. “Hoe komt het dat Syrische vluchtelingen andere vluchtelingen helpen?” is een terugkerende vraag. “Wij helpen graag iedereen in nood, vanuit ons hart”, antwoordt Shatha. “Bovendien, ik heb zelf zoveel hulp gehad in Nederland, ik doe graag iets terug.”
Shatha: Toen ik hoorde dat mensen die gevlucht zijn door de oorlog in Oekraïne naar Zaandam zouden komen, wilde ik graag helpen.
Verbondenheid en samenwerking
Binnen drie dagen kon Shatha in het winkelpand in Zaandam terecht waar er inmiddels al zo’n twintig vrijwilligers helpen. Zowel oerhollandse Zaankanters als jongens uit het asielzoekerscentrum vlakbij, en vluchtelingen uit Oekraïne die net aangekomen zijn. Wat er in Zaandam gebeurt is een mooi voorbeeld van verbondenheid en samenwerking. “Als matcher bij NewBees koppel ik nieuwkomers aan traineeships bij lokale bedrijven en organisaties. Dat heb ik nu ook gedaan,” vertelt Shatha. “Nieuwkomers doen zinvol vrijwilligerswerk, oefenen de Nederlandse taal en bouwen aan hun lokale netwerk.”
OpenEmbassy Helpdesk: Waardevolle expertise van nieuwkomers uit Syrië

Tamer Alalloush is druk bezig een helpdesk op te zetten. Dat doet hij samen met een team van OpenEmbassy en een community van Oekraïense Nederlanders. Het expertise en kennis van nieuwkomers uit Syrië is zeer waardevol om de nieuw gearriveerde vluchtelingen goed te ondersteunen.
“Kleding en toiletspullen zijn essentieel, maar op de lange termijn is ook andere hulp nodig,” zegt Tamer Alalloush, community manager en researcher bij OpenEmbassy. In een recent interview in de Volkskrant vertelt hij hoe zeer het hem doet als hij ziet hoeveel wijder de armen van Nederlanders zich openen voor de Oekraïners. “Er is veel meer solidariteit nu Russische bommen op Marioepol vallen in plaats van op Aleppo.” Maar dat weerhoudt hem er niet van te helpen. Integendeel.
“Wij beter dan wie ook begrijpen wat de Oekraïners nu meemaken”
De rol van de helpdesk
Het doel en de rol van het helpdesk is praktische vragen beantwoorden. Over huisvesting, werk, gezondheid, huisdieren, school. Waar kan ik slapen? Hoe kom ik aan medicijnen? Waar kan ik leren fietsen? “We geven persoonlijke antwoorden en blijven in contact met de mensen. Daarnaast, verzamelen we waardevolle inzichten, kennis en informatie waarmee wij impact kunnen maken om het systeem te veranderen,” aldus Tamer.
De helpdesk is 24/7 bereikbaar via Whatsapp, Signal en Telegram op nummer +31 6 42962696 en via email en Facebook Messenger. In Oekraiens, Engels, Russisch en Nederlands.
Voor meer informatie ga naar OpenEmbassy’s website.