Eerste stap richting (betaalde) baan: Vrijwilliger in de zorg

Khouzama Dayoub (45) kwam in 2015 uit Syrië naar Nederland. Sinds september 2020 werkt ze in het kader van het NewBees traineeship als vrijwilliger bij de Zonnebloem. Stichting de Zonnebloem zet zich in voor mensen die door hun lichamelijke beperking in een sociaal isolement dreigen te komen. Namens de Zonnebloem zijn duizenden vrijwilligers iedere dag actief om sociale en recreatieve activiteiten te organiseren en begeleiden.

Khouzama_Zonnebloem

Khouzama: “Vlak voordat alles door Corona in ‘lockdown’ ging, startte ik met niveau B1 taallessen. Meteen merkte ik dat online leren voor mij moeilijk is. Ik mis het échte contact met de docent. Ik heb daarom de cursus niet afgemaakt. Maar van thuisblijven en niets doen word ik ongelukkig. Ik ben altijd actief geweest. Ik wil werken. Bovendien biedt een baan mij de gelegenheid om mensen te ontmoeten en de taal te oefenen. Daarom ben ik blij dat ik in september 2020 als vrijwilliger bij de Zonnebloem mocht beginnen.”

Het gesprek, de verhalen en de vragen komen vanzelf

“Eens in de twee weken ga ik langs een hele lieve negentigjarige vrouw die sinds haar echtgenoot overleed alleen woont. We drinken samen koffie, zij vertelt mij over haar man, haar kinderen, haar kleinkinderen. Over de plekken waar ze heeft gewoond, wat ze in haar leven heeft gedaan. In de afgelopen negentig jaar heeft ze veel meegemaakt. Ik praat over mijn land, mijn familie, en soms over mijn problemen. Het gesprek, de verhalen en de vragen komen vanzelf, op een natuurlijke manier. Zij praat langzaam, heeft een mooi, begrijpelijk accent en corrigeert mij als ik iets fout zeg. Deze paar uren zijn heel goed om mijn taal te verbeteren. En ik leer ook de Nederlandse cultuur beter begrijpen.”

Meer vrijwilligerswerk

“Het NewBees traineeship bij de Zonnebloem is voor mij een mooie eerste stap richting een baan. Om de week twee uurtjes is fijn, maar het is niet genoeg. Ik hoop binnenkort meer vrijwilligerswerk te krijgen. Op bezoek bij een tweede persoon bij de Zonnebloem misschien? Dat zou ik leuk vinden. Ik ga heel goed om met oudere mensen.”

Ik heb meer dan twintig jaar werkervaring

“Mijn droom is eerst Nederlands goed spreken en daarna een leuke baan vinden die past bij mijn talenten, competenties en ervaring. Ik heb meer dan twintig jaar werkervaring. Ik begon toen ik zeventien jaar oud was. Voor en tijdens mijn studie heb ik allerlei banen gehad. Als juf op een school, als administratief medewerker, als receptioniste in een hotel. Na een stage bij een advocatenkantoor rondde ik in 2002 mijn rechtenstudie af en begon ik mijn loopbaan als advocaat. Deze stopte abrupt in 2015, toen ik uit Syrië naar Nederland vluchtte.”

Een carrière als advocaat

“Het liefst wil ik mijn carrière in de advocatuur doorzetten. Taal is helaas nu nog een grote barrière. Volgens de officiële diplomawaardering zou ik één jaar extra moeten studeren om mijn beroep in Nederland te mogen uitoefenen. Maar de universiteit eist bij aanmelding een minimum taalniveau B2. Ik mag hier nog niet als advocaat werken, maar misschien vind ik een baan als assistent op een advocatenkantoor? Of als administratieve medewerker? Ik las ergens een zin die mij goed aanspreekt: “Ik werk dus ik ben.” Zo voelt het precies voor mij. Werk is de sleutel die de deur naar een zinvol leven opent.”

Meer weten over onze traineeships?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven