Boekhouder bij de Buddy Film Foundation: een eerste stap richting een nieuwe carrière

Fadwa woont in Vlaardingen met haar man en twee zoons. Voordat ze in 2015 naar Nederland kwam, werkte zij vijftien jaar in Syrië als advocaat. Haar kennis van de Nederlandse taal is nu nog niet voldoende om een baan in haar werkgebied te vinden. Daarom was ze blij met de NewBees traineeship bij de Buddy Film Foundation, waar ze inmiddels een betaalde baan heeft als boekhouder. De Buddy Film Foundation koppelt gevluchte filmprofessionals aan Nederlandse collega’s en fungeert als startloket en podium voor professionele filmmakers en creatieven in Nederland.

Fadwa: “Ik ben in Salamia opgegroeid en ging naar de universiteit in Damascus om rechten te studeren. Daar ontmoette ik mijn man en zijn we in de hoofdstad gebleven. In 2000 studeerde ik af en meteen na mijn stageperiode opende ik mijn eigen advocatenkantoor. Gedurende vijftien jaar werkte ik hard en bouwde ik aan mijn toekomst. In 2015 moest ik vluchten en hierdoor verloor ik alles. Toen ik in Nederland kwam ging ik op zoek naar een baan. Werk was altijd belangrijk voor mij, als ik thuis moet blijven dan word ik gek. In 2017 was mijn Nederlands nog niet goed en ik werkte als vrijwilliger in een bejaardenhuis. Inmiddels heb ik mijn B2 staatsexamens gehaald en sinds 2018 doe ik twee dagen in de week maatschappelijk werk bij Vluchtelingenwerk Nederland. Mijn taken zijn telkens anders maar dat maakt mij niet uit. Mijn doel is om de taal te leren. Bovendien is alles beter dan thuisblijven.”

Een traineeship als boekhouder

“Begin dit jaar zag ik op Facebook een leuk interview van mijn vriendin Shatha over haar werk als matcher bij NewBees in Zaanstad. Daarin vertelt ze over de traineeships bij lokale organisaties en hoe ze nieuwkomers naar werk begeleidt. Ik werd nieuwsgierig en sprak met mijn consulent bij gemeente Rotterdam die mij adviseerde om contact met NewBees op te nemen. Ik sprak af met Helen, coördinator van NewBees in Rotterdam. Kort daarna stelde Helen mij een traineeship voor als boekhouder bij Buddyfilm. Eerst dacht ik dat ik niet geschikt was voor de functie, ik heb er toch niet voor gestudeerd? Maar ik ben goed in wiskunde en ik leer snel.”

Emails in het Nederlands naar klanten en leveranciers

“Na de eerste maand training bood Buddy Film mij een contract voor een betaalde baan. Ik werk twee dagen per week op het kantoor in Rotterdam, samen met de accountant die mij begeleidt. De rest van het team zit op het hoofdkantoor in Amsterdam. Zestien uur is niet veel maar prima om ervaring op te doen, nieuwe skills te leren, de taal te oefenen en in contact met mensen te zijn. Tegenwoordig stuur ik zelfs emails in het Nederlands naar klanten en leveranciers. Deze baan is mijn eerste betaalde baan in Nederland. Ik verdien niet veel en dat kleine bedrag wordt ook van mijn uitkering afgetrokken, maar dat maakt voor nu niet uit. Ik zie het als een begin, een eerste stap en het maakt me gelukkig. Ik hoop dat ik meer uren krijg en dat mijn contract wordt verlengd. Liefst zou ik fulltime willen werken en niet meer afhankelijk zijn van uitkering.”

Naar hogeschool Inholland voor een deeltijd opleiding

“Ik heb lang geprobeerd om hier werk in mijn vakgebied te vinden. In 2019 heb ik zelfs drie maanden stage gelopen bij een advocatenkantoor, maar ik kwam er snel achter dat mijn kennis van de Nederlandse taal onvoldoende was. Als ik ooit nog in mijn vakgebied wil werken, dan moet ik verder studeren. Ik heb een assessment gedaan bij UAF (Universitair Asiel Fonds) en mijn niveau bleek goed genoeg voor een HBO opleiding. Ik sta ingeschreven bij Inholland voor de deeltijdopleiding Juridische Dienstverlening. Helaas werd deze door Corona bijna twee jaar uitgesteld. Aanstaande september mag ik eindelijk beginnen.

Een positieve impact op mijn gezin

“Mijn werk heeft een positieve impact op ons gezin. Thuis vertel ik er veel over. Mijn man en mijn kinderen zijn trots op mij. Als moeder ben ik ook een rolmodel voor mijn jongens, ik stimuleer ze om nog meer aandacht te geven aan hun studies, om vaak Nederlands te spreken. De oudste zit op Mbo-2 en de jongste op Mavo. Ze halen goede cijfers, vooral voor wiskunde. Vanwege hun taalniveau mogen ze nog niet naar de Havo. Volgens hun docenten is het beter als ze er iets langer over doen zolang er progressie is, dus eerst Mavo en daarna Havo. Ze hebben gelijk. Het is al moeilijk genoeg geweest voor mijn kinderen, ze hebben het nu goed. Ik hoop over vier of vijf jaar een leuke fulltime baan te hebben. Ik wil vooral een goed, vredig en gezond leven met mijn gezin in Nederland bouwen.”

Impact
Bij NewBees meten we de impact van het uiteindelijke effect van ons werk op alle betrokken stakeholders. Op de deelnemers zoals Fadwa, dit in het artikel vertelt over de positieve impact van de traineeship op haar gezin. En ook op bedrijven waar traineeships worden vormgegeven, op de NewBees organisatie zelf, de overheid en de samenleving als geheel. Hier vind je onze geïntegreerde jaarverslag 2021 met uitgebreid uitleg en alle resultaten van onze impact meting.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven