Esmat is elektricien en wil graag ook hier in Nederland ervaring opdoen. Hiervoor moet hij eerst de Nederlandse taal leren.

Esmat (46) kwam anderhalf jaar geleden uit Syrië naar Nederland. Samen met zijn gezin woont hij in Arnhem-Zuid. Hij volgt de B1-leerroute onder de nieuwe Wet inburgering .

Esmet-arnhem

Esmat: “In Syrië heb ik verschillende banen gehad. Ik heb een supermarkt gerund, in de landbouw gewerkt, en als handelaar en elektricien gewerkt. Na mijn inburgering hoop ik hier werk te vinden als elektricien. Ik hoor dat er veel vacatures zijn in de bouwsector. Dat klinkt als een mooie kans voor mij. Maar eerst moet ik goed de Nederlandse taal leren. Om te solliciteren als electricien moet ik een niveau hebben dat goed genoeg is om met werkgevers en klanten te praten. Als mij dat niet lukt, dan zal ik een baan zoeken in de landbouw want daar is de taal minder belangrijk. Maar voorlopig focus ik mij voor de volle honderd procent op plan A.”

Taallessen bij NL Training en filmeducatie programma bij NewBees

“Ik volg twaalf uur per week Nederlandse taallessen bij NL Training. Het is moeilijk maar het gaat goed. Daarnaast doe ik mee aan het filmeducatieprogramma van NewBees. Daar leer ik over de Nederlandse samenleving, ontmoet ik nieuwe mensen en heb ik de mogelijkheid om met hen Nederlands te spreken. We gaan na de film, onder de begeleiding van NewBees in gesprek over het thema van de film. Dat vind ik leuk en leerzaam.”

Altijd stipt op tijd

“Ik vind dat ik me aan de Nederlandse cultuur en samenleving moet aanpassen, niet andersom. Zoals bijvoorbeeld altijd stipt op tijd zijn. Ik vind dit een efficiënte manier om met de tijd om te gaan. In Syrië is het heel gewoon om dertig minuut te laat te komen op een afspraak maar als je hier in Nederland vijf minuten te laat bent dan moet je dat uitleggen. Ik vind dat eigenlijk veel beter, maar ik moet er wel aan wennen.”

De kans op een zekere toekomst

“Vijf maanden geleden kreeg ik een woning met genoeg ruimte voor mijn grote gezin. Hiervoor had ik een eenpersoons appartement. Mijn kinderen moesten in een AZC blijven. Ik heb negen kinderen waarvan er zes met mij naar Nederland kwamen. De jongste is zeven en mijn oudste zoon is een-en-twintig jaar oud. Hij wil ook graag elektricien worden. Het maakt mij niet uit welk beroep of studie mijn kinderen kiezen, als ze maar gezond en veilig zijn. Ik hoop wel dat ze zullen studeren. Ik wil ze graag de kans geven op een zekere toekomst en een zorgeloos leven.”


Talent, maatwerk, gelijkwaardigheid

NewBees biedt (duale) inburgerings- en participatietrajecten aan gemeenten, complete modules voor zowel de B1-route als de Z-route. Onze trajecten zijn maatwerk en bestaan uit flexibel inzetbare bouwstenen: Leer- en ervaringsmodules die integraal met elkaar, de dagelijkse activiteiten, en de omgeving van deelnemers verbonden zijn.

In onze aanpak staan talent, maatwerk, gelijkwaardigheid en verbinding met de lokale context waarin de nieuwkomer leeft centraal. Wij geloven namelijk in een samenleving waar iedereen de kans krijgt om talent te benutten. Ongeacht waar je vandaan komt.


Is uw gemeente bezig met de invulling van participatiecomponent in de Wet Inburgering? Of op zoek naar participatietools voor nieuwkomers en anderstaligen in het algemeen? NewBees kan uitkomst bieden met onze bouwsteenmethode voor participatie.

Meer informatie over onze diensten voor gemeenten vindt u hier op onze website

Photo: Mo Alzoabi

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven