Essaybundel: De Nieuwe Polder

Ter ere van het vijfjarig bestaan van Social Finance NL, stelden Bernard ter Haar, bestuurslid van Social Finance NL en oud topambtenaar en Ruben Koekoek, medeoprichter van Social Finance NL een boek samen: ‘De Nieuwe Polder – hoe rolt geld weer de goede kant op?’

Deze essaybundel toont met twaalf krachtige voorbeelden hoe samenwerken in de nieuwe economie noodzakelijke transities op sociaal, groen en economisch gebied mogelijk maakt. Een van de essays werd geschreven door Annemiek Dresen, Directeur van NewBees samen met Manal Janbeh, Coordinator van team NewBees Zaanstad en is getiteld: ‘Sta open voor het onbekende – Hoe we het migratiedebat kunnen omdenken‘.

Vanaf het moment dat mensen in Nederland asiel aanvragen, komen zij in de wachtstand. Ze moeten wachten op lange, vaak vertraagde, juridische procedures en krijgen in de tussentijd weinig tot geen mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen of ontplooien.

In 2022 vroegen er in Nederland 46.460 mensen asiel aan, schattingen voor 2023 lopen op tot 76.000 (bron: nos). Veel van de nieuwsartikelen die over dit onderwerp gaan beschrijven wat dit betekent voor Nederland, en voor de overheidsinstanties die hiervoor verantwoordelijk zijn, maar er is maar weinig aandacht voor wat dit betekent voor nieuwkomers zelf. Bovendien is het steeds terugkerende narratief in de media vol van negatief taalgebruik: we praten over ‘slechte’ arbeidsparticipatie en ‘druk op het systeem’, en maar weinig over de weerbaarheid en competenties die mensen meenemen naar Nederland, terwijl de arbeidsmarkt staat te springen om talentvolle werknemers.

Vanaf het moment dat mensen in Nederland asiel aanvragen, komen zij in de wachtstand. Ze moeten wachten op lange, vaak vertraagde, juridische procedures en krijgen in de tussentijd weinig tot geen mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen of ontplooien. Ze mógen ook niets anders doen dan wachten. In dit essay zetten Annemiek en Manal de redenen hierachter uiteen, en pleiten ze voor een opener blik waarbij we kijken naar competenties en mogelijkheden, zowel bij de overheid en bij werkgevers, als in de samenleving.

Nieuwsgierig naar hun oplossing? Download het essay.


U kunt de essaybundel bestellen op: https://www.walburgpers.nl/nl/book/9789464562187/de-nieuwe-polder


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven