Het MDT traineeship van NewBees helpt Maher om zijn tijd nuttig te gebruiken waardoor het lange wachten draaglijker wordt.

Maher kwam acht maanden geleden vanuit Aleppo (Syrië) naar Nederland. Sinds 1 september 2022 woont hij in een opvanglocatie, op een schip, in de haven van Arnhem. Daar wacht hij op zijn gezin dat hij bijna twee jaar niet heeft gezien. Hij wacht op zijn verblijfsvergunning, wacht op een woning in Tiel en wacht op het recht om te mogen werken. Hij is heel blij met het MDT traineeship van NewBees, waarin hij eens per week samen met andere jonge nieuwkomers leerzame, nuttige en leuke participatie-activiteiten doet.

Maher: ”Op het schip is niets te doen. Toen Samara (red. matcher bij NewBees) een presentatie op de boot gaf en ons uitnodigde om mee te doen aan participatie-activiteiten van NewBees, heb ik geen seconde getwijfeld: ik heb me meteen aangemeld.”

Het MDT Traineeship* voor jonge nieuwkomers begint met een intakegesprek

“Ik doe sinds twee maanden mee aan het MDT traineeship. Ik had een intakegesprek met Wies (red. matcher bij NewBees). Ik deed mee aan een aantal filmeducatie sessies en voerde een netwerkgesprek met een vakgenoot in de buurt. Tijdens de NewBees intake spraken wij Engels. Wies gaf mij informatie over NewBees en ik vertelde over mijn studie, mijn beroep, talenten en werkervaring. Ik deelde mijn zorgen, wensen en ambities. Ik vond de setting en het kaartspel leuk, en vooral menselijk. We spraken bijna als twee oude kennissen, gelijkwaardig en met oprechte en wederzijdse interesse.”

*Het MDT traineeship is deel van Maatschappelijke Diensttijd, een programma speciaal voor jonge nieuwkomers. NewBees biedt hen een traineeship om hun talenten verder te ontwikkelen, hun netwerk uit te breiden en de Nederlandse arbeidsmarkt en cultuur te leren kennen. Deelnemers doen mee aan de z.g. participatie-bouwstenen van NewBees zoals een intakegesprek, wijksafari’s, filmeducatie, vrijwilligerswerk/stage en het voeren van netwerkgesprekken.

Talent inzetten in Nederland. Praktische ondersteuning van NewBees

“In Syrië heb ik psychologie gestudeerd. Ik werkte als basic counselor onder andere voor de Syrische Rode Kruis. Ik zou in Nederland graag in mijn vakgebied verder willen werken. Wies heeft een netwerkgesprek geregeld met een professional uit mijn vakgebied die mij informeerde over mijn beroep in Nederland. Ik wil hier zoveel mogelijk over weten en begrijpen hoe het systeem hier werkt. NewBees helpt mij ook met praktische zaken zoals mijn diploma-waardering. Misschien zal ik een jaar extra moeten studeren, of een stage of leerwerk programma doen. Dat zou ideaal zijn! Uiteraard moet ik ook de Nederlandse taal leren. Want veel hangt van de taal af. Dat is nodig om met de gemeente te communiceren, om een baan te vinden en uiteindelijk mijn werk te kunnen doen.”

Filmeducatie, Netwerkgesprekken en Vrijwilligerswerk

“Tijdens het filmeducatieprogramma van NewBees, krijg ik de kans om zowel de Nederlandse taal te spreken als over de Nederlandse cultuur en maatschappij te leren. Ik krijg alle sleutelwoorden van de filmeducatie een paar dagen van tevoren toegestuurd. Ik leer ze goed zodat ik de films begrijp en mee kan doen aan het gesprek erna. Dat werkt heel goed maar smaakt naar meer! Eén keer per week vind ik te weinig. Ik wil meer activiteiten en het liefst ook vrijwilligerswerk doen om de taal te oefenen, om mensen te ontmoeten, om mee te doen in de maatschappij, en mijn tijd nuttig te gebruiken.”


Meer informatie over het MDT traineeship vind je hier.


Photo: Mo Alzoabi

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven