Het MDT* Traineeship voor jongeren in de Z-route

NewBees heeft een traineeship ontwikkeld voor nieuwkomers tot 30 jaar die graag hun talent willen ontwikkelen en hun netwerk willen uitbreiden. Zij doen iets voor een ander en bereiden zich voor op hun toekomst in de Nederlandse samenleving. De deelnemers worden begeleid door veelal jonge NewBees matchers van wie veel zelf ook een vluchtverleden hebben en hier al iets langer zijn. Als geen ander begrijpen zij wat de jongeren nodig hebben om gemotiveerd aan de slag te gaan met hun talent.

De deelnemers worden begeleid door veelal jonge NewBees matchers van wie veel zelf ook een vluchtverleden hebben en hier al iets langer zijn. Als geen ander begrijpen zij wat de jongeren nodig hebben om gemotiveerd aan de slag te gaan met hun talent.

jongeren-in-de-inburgering-mdt

“Heel fijn hoe wij, vanuit NewBees, jongeren een stapje verder kunnen helpen om aansluiting te vinden en hun weg te vinden in Nederland!” (Bastiaan Kuijt, Regiocoördinator NewBees Midden-Gelderland)

Een persoonlijke mix van participatiebouwstenen

Linda Rook (Operationeel coördinator bij NewBees): “Het traineeship bestaat uit een mix van NewBees participatie-bouwstenen op maat. Gelijkwaardigheid, het talent en de ambities van de jongeren staan centraal. De deelnemers doen vrijwilligerswerk bij lokale maatschappelijke organisaties, volgen ‘themaworkshops’ en ontwikkelen skills over werken en wonen in Nederland. – bijvoorbeeld: Hoe schrijf je een motivatiebrief? Ze gaan samen op ‘wijksafari’ in hun buurt en doen mee aan het filmeducatieprogramma waar ze samen video’s kijken en praten over voor hen relevante thema’s. Zo leren ze op een interactieve manier Nederland kennen en hun weg vinden.”

“Mijn matcher hielp mij om een goed CV te maken. Tijdens de themaworkshops kreeg ik veel tips om mijn vaardigheden in solliciteren te verbeteren. Nu, dankzij het MDT traineeship, heb ik een parttimebaan als office manager bij een organisatie voor hulp aan kinderen.” (Shahed, een jonge vrouw uit Syrië, wil in de toekomst een opleiding volgen in het sociale domein.)

Verbinding met de Nederlandse samenleving

Mariëlle Truijen (Operationeel assistent bij NewBees): “Na het afronden van het traineeship voelen deelnemers zich meer verbonden met de Nederlandse samenleving. Ze zijn gemotiveerd om te werken en weten beter hoe ze werk kunnen vinden. Daarnaast, door iets voor een ander te doen door vrijwilligerswerk, voelen de jongeren zich beter en meer deel van de Nederlandse samenleving.  Het MDT traineeship leidt tot nieuwe ontmoetingen, uitbreiding van het sociaal netwerk, taal- en talentontwikkeling, en verbinding met de Nederlandse samenleving.”


* Het MDT traineeship is deel van Maatschappelijke Diensttijd, een programma van het Ministerie van OCW om jongeren te stimuleren een bijdrage te leveren aan hun buurt of omgeving, terwijl ze hun talent ontdekken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven