Hoe bouw en begeleid je een inclusief team als werkgever? Theatermaker WAT WE DOEN vertelt

“Hoe ik talent voor het leven kreeg” is terug in de Nederlandse theaters! Gebaseerd op het gelijknamige boek van Rodaan Al Galidi, ging de voorstelling op 14 februari 2020 in première in Amsterdam. Helaas werd ons avontuur met WAT WE DOEN door de Corona pandémie abrupt stop gezet. We zijn blij dat het nu een vervolg krijgt! Theater, muziek en dans komen bijeen in deze voorstelling, gespeeld door een grote cast van acteurs en musici, waaronder tientallen nieuwkomers. We spraken met artistiek leider Floris van Delft en (toen) zakelijk producent Anne Marleen de Jong over dit bijzondere project, en wat het voor hen als werkgever betekent om een inclusief team te bouwen en begeleiden.

In totaal staan er 175 spelers op het podium. De selectie van de spelersgroep werkte als een soort ‘open hiring’ model. “Een groot deel van de spelers werd door NewBees geïntroduceerd,” begint Floris. “Wij selecteerden daarbij niet zelf. De spelers besloten aan het eind van de selectiedagen of ze mee wilden doen.”

NewBees begeleidde de spelers in het traineeship. Daarnaast ondersteunde NewBees ook de organisatie WAT WE DOEN zelf.

“Zowel op het gebied van werken met onze trainees, als met de mensen die bij ons in dienst waren” vertelt Anne Marleen. “We kwamen best wat dingen tegen, zoals bijvoorbeeld spelers die het proces zo intens vonden dat ze het niet uit hun hoofd konden zetten en er 24 uur per dag mee bezig waren. NewBees heeft ons geholpen om met dat soort situaties om te  gaan. Maar ook bijvoorbeeld met het aantrekken van nieuwkomers in onze eigen organisatie.”

Met een open blik de sollicitaties ingaan

WAT WE DOEN had verschillende vacatures openstaan. Anne Marleen: “Van tevoren hadden we bedacht hoe het team eruit moest komen te zien. We waren op zoek naar specifieke profielen, competenties en ervaringen.” NewBees droeg mensen uit haar eigen netwerk voor en adviseerde WAT WE DOEN om met een open blik de sollicitaties in te gaan. Anne Marleen: “Uiteindelijk hebben we alle functies opnieuw geëvalueerd en mensen aangenomen op basis van hun waarden, hun ambities en hun talenten, in plaats van op hun kennis van Microsoft Office.”

Floris blikt terug op de sollicitaties: “Ik weet nog dat we bijvoorbeeld vroegen of men bekend was met Excel. Competenties die ons onmisbaar leken voor een producent.” Als snel bleek dat kennis van computerprogramma’s minder belangrijk was dan wij dachten. Floris: “Mensenkennis is wat telt. Zo zijn twee mooie matches zijn ontstaan. Seeryz en Mo vinkten niet alle vakjes aan van de vacatures waar ze op solliciteerden, maar we zagen hun talent en hebben ze als producent en fotograaf aangenomen.”

“We zagen hun talent en hebben ze als producent en fotograaf aangenomen”

Het vinden van de juiste taal

Soms liep WAT WE DOEN tegen verschillende gebruiken in communicatie aan. Anne Marleen: “We werkten met een hele nieuwe groep, met een eigen dynamiek, eigen vraagstukken. Als sommige mensen bijvoorbeeld ‘ja’ zeggen, bedoelen ze dan ook echt ‘ja’ of is het voor hen niet gebruikelijk om heel direct ‘nee’ te zeggen? Dat laatste is voor ons als directe Nederlanders soms lastig.”

Floris vult aan: “Als organisatie zijn wij gewend om heel open opdrachten bij het team neer te leggen, in een co-creatie modus. Maar dat werkt dus niet altijd: dit keer hadden veel mensen in het team liever een strak kader en structuur. NewBees hielp ons dat in te zien en vorm te geven. Belangrijk daarbij was het vinden van de juiste taal. Hiermee bedoel ik hoe we elkaar daadwerkelijk begrijpen, hoe krijgen we contact met elkaar?” Al snel merkten WAT WE DOEN dat je zonder het bieden van een context niemand bereikt. Floris: “We besloten kort en bondig over het project te vertellen en zo snel mogelijk praktisch aan de slag te gaan. Het werk was voornamelijk fysiek. Daar heb je geen woorden voor nodig.”

Wat wil WAT WE DOEN aan andere werkgevers meegeven?

“Dat het eigenlijk niet zo ingewikkeld is om met iemand te werken met een heel andere achtergrond” zegt Floris. “We hebben alle tools in huis, maar onze eigen mentale kaders zitten ons soms in de weg.” Hij stelt dat je een proces aan moet durven gaan met openheid, oog voor een ander en aandacht voor iedereen. Floris: “Zo hebben wij een veilige sfeer gecreëerd. Stop en bespreek steeds met elkaar waar  je mee bezig bent. Is dit voor iedereen de beste manier om samen te werken en het doel te bereiken?”

Anne Marleen vult aan dat dit de belangrijkste reden is waarom het hele project zo goed is geworden. “Niet alleen het eindproduct, maar ook het proces ernaartoe is goed verlopen. Iedereen straalde dat uit. Het had een onweerstaanbaar en voelbaar effect op de mensen om ons heen.

“Onze eigen mentale kaders zitten soms in de weg”

Workshops

Tijdens en na de voorstelling was het publiek merkbaar onder de indruk. Na afloop van het stuk organiseerde NewBees, samen met partner OpenEmbassy, workshops voor werkgevers, managers en organisaties die geïnteresseerd zijn in inclusie en de voordelen van een divers team. De focus van deze workshops ligt op het faciliteren en managen van een inclusieve werkvloer.

Steeds meer bedrijven en organisaties zien de meerwaarde van inclusie en werken met NewBees om diverser te worden. Wil je ook de talenten van newbies inzetten? Meld je aan voor een van onze workshops of neem contact op met info@new-bees.org voor een vrijblijvend advies.

Hoe ik talent voor het leven kreeg is nu te zien in Nederlandse theaters. Bekijk de speeldata en bestel tickets hier!

Foto’s: Mo Alzoabi en Raymond van Olphen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven