Hovenier: een baan met perspectief voor nieuwkomers

In samenwerking met Project 8 biedt NewBees traineeships aan nieuwkomers die in de hovenier sector willen werken. De pilot is in Januari 2022 gestart. Na hun opleidingstraject gaan deelnemers gedurende zes maanden in dienst bij verschillende hoveniersbedrijven. Michelle Koomen, oprichter van Project 8 vertelt over dit initiatief.

Michelle: “Er is een flink personeelstekort in de hoveniersbranche. Volgens branchevereniging VHG – Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners – is er werk voor zeker 500 nieuwe hoveniers in Nederland. Tegelijkertijd zijn er nieuwkomers die graag in deze branche willen werken. Ze hebben iets meer begeleiding en extra scholing in de Nederlandse (vak)taal nodig. Werkgevers staan hiervoor open, maar komen kennis en tijd tekort.”

Nieuwkomers koppelen aan de hovenier sector

“Waarom is het zo lastig om vraag (van werkgevers) en aanbod (van werknemers) aan elkaar te koppelen, vroeg ik me af. Blijkbaar werken instanties die diensten voor nieuwkomers aanbieden niet altijd samen. En dat maakt het zowel voor nieuwkomers als voor werkgevers moeilijk om elkaar te vinden. Met dit inzicht heb ik Project 8 opgericht. De missie is om nieuwkomers en werkgevers dichter bij elkaar te brengen om zo duurzame arbeidsrelaties te creëren en de solidariteit in de samenleving te vergroten. We zijn dit jaar gestart met een pilot in regio groot Amsterdam maar willen dit graag op dezelfde manier volgend jaar in andere regio’s organiseren. Misschien in Rotterdam.”

Samenwerking met NewBees

“Samen met branchevereniging VHG heeft Project 8 de Groen Inclusief Deal opgezet waarin NewBees de begeleiding van nieuwkomers en werkgevers op zich neemt. Onze visie, het creëren van een inclusieve arbeidsmarkt waarin ieder de kans krijgt om te leren, te groeien en zichzelf te zijn, past naadloos bij de missie van NewBees: Nederland via de werkvloer inclusiever maken. De Groen Inclusief Deal zorgt ervoor dat meer nieuwkomers goed opgeleid en begeleid worden naar een baan binnen de hoveniersbranche en dat werkgevers zo goed mogelijk worden ondersteund, zodat zij deze stap durven nemen.”

Na het opleidingstraject gaan de deelnemers zes maanden volledig betaald in dienst

“Het traineeship begint met een opleidingstraject van dertien weken. Drie dagen per week krijgen deelnemers les: een dag werktraining (het omgaan met gereedschappen), een dag groentraining en een dag vaktaal lessen. Het opleidingstraject is gratis en de deelnemers behouden hun uitkering. Aan het eind van de opleiding gaan deelnemers in dienst bij een werkgever uit de hoveniersbranche. Ze krijgen een contract van zes maanden en worden volledig betaald. Tijdens deze werkperiode krijgen de deelnemers begeleiding en workshops van NewBees. Aan het eind van het traineeship, hebben zij werkervaring opgedaan en krijgen zij het NewBees certificaat.”

De eerste inzichten

“Het programma begon op 12 januari 2022. Binnenkort wordt het opleidingstraject afgerond. Deelnemers werkten tijdens de opleiding samen met hoveniers van Artis, partner en praktijklocatie voor het programma. Zij noemen taal en cultuurverschillen als mogelijke obstakels die kunnen leiden tot miscommunicatie op de werkvloer. Deelnemers moeten ook wennen aan de veiligheidsregels die streng zijn. Maar de algemene feedback is zeer positief. De deelnemers zijn enthousiast, leergierig, en ze werken hard. Ook hebben zij ervaring als boeren of als hoveniers. Hierdoor weten ze hoe ze het gereedschap moeten gebruiken maar moeten nu de Nederlandse naam van het gereedschap leren.”

Volgende stap

“Op 11 april worden de acht nieuwkomers die aan het project meedoen verdeeld in vijf midden tot groot lokale hoveniersbedrijven. Kennismaking tussen deelnemers en bedrijven heeft al plaats gevonden. Deelnemers weten waar zij gaan werken en zijn goed voorbereid. Werkgevers die meedoen hebben de intentie de nieuwkomers vervolgcontracten aan te bieden. Indien deelnemers beslissen in de hoveniersbranche te blijven werken, mogen zij er ook voor kiezen een mbo opleiding te starten en deeltijd te werken.”

Heb je een initiatief die nieuwkomers aan werkgevers koppelt en zoek je een partner die jou hierbij ondersteunt? Of ben je een werkgever en wil je graag nieuw talent aannemen maar weet je niet hoe je dit moet oppakken? Neem dan snel contact met ons op. Stuur een bericht naar: info@new-bees.org.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven