Salam: “Ik weet dat in Nederland niets onmogelijk is.”

Salam was 18 toen hij in 2015 uit Syrië vluchtte en naar Nederland kwam. Eerst woonde hij bij zijn oudere broer in Amstelveen. Een paar maanden later verhuisde hij naar Tiel. In het begin was het vreemd en moeilijk want opeens was hij helemaal alleen. Inmiddels is Salam er aan gewend om zelfstandig alles te doen. Dat hoort bij de Nederlandse cultuur, vindt hij. Dankzij het NewBees traineeship programma loopt hij nu stage bij Stichting Mikado. Mikado heeft een breed aanbod aan activiteiten en diensten op het gebied van welzijn voor ouderen, jongeren, mantelzorgondersteuners en vrijwilligers.

Stichting Horizon in Tiel opgericht om nieuwkomers te helpen

Salam_portret

“Salam: “Toen ik naar Nederland kwam heb ik taallessen gevolgd. Maar wat echt hielp om mijn taal te verbeteren was vrijwilligerswerk en acteerlessen bij het ROC in Tiel. Zij bieden een speciale cursus voor nieuwkomers die Nederlands nog moeilijk vinden. Voor dit project heb ik ongeveer 12 keer opgetreden in theaters door het hele land.  Acteren is mijn hobby. Daarnaast heb ik samen met een vriend een stichting in Tiel opgericht die ondersteuning aan nieuwkomers biedt, Stichting Horizon. Uit eigen ervaring weet ik welke problemen en behoeftes nieuwkomers hebben. Daarom kan ik ze goed helpen.

“Ik was een halfjaar met mijn studie bezig en had nog geen stageplek gevonden toen ik NewBees leerde kennen. Zij hebben een stage voor mij geregeld bij Stichting Mikado.”

Vooroordelen

“In Syrië heb ik nooit gewerkt maar ik merk toch dat de werkcultuur hier heel anders is. Bijvoorbeeld als je in Syrië werk zoekt, dan ga je direct naar de winkel of de fabriek en je zegt dat je daar wil werken. In Nederland moet je een zeer professionele motivatiebrief en cv schrijven, en zonder foutjes! Op zich begrijp ik het, maar tegelijkertijd vind ik het ingewikkeld. Want de werkgever bepaalt zonder jou te ontmoeten of je wel of niet uitgenodigd wordt voor een gesprek. Vooral voor nieuwkomers (vluchtelingen) is dit lastig want we hebben te maken met veel vooroordelen.”

Via NewBees stageplek bij Stichting Mikado

“Ik studeer Sociaal Werk aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Elk jaar moeten we een stage volgen om aan de schoolopdrachten te voldoen. Ik was een halfjaar met mijn studie bezig en had nog geen stageplek gevonden toen ik NewBees leerde kennen bij het theaterproject ‘Hoe ik Talent voor het Leven Kreeg’. Ik ging op intakegesprek met matchers Hussein en Bastiaan en vertelde over mijn ambitie, dat ik graag met nieuwkomers werk. Zij hebben een stage voor mij geregeld bij Stichting Mikado.”

Een nieuwe ervaring opdoen

“Ik had nog nooit met ouderen of met mensen met een psychische stoornis gewerkt. Het was voor mij een uitdaging. Bastiaan adviseerde mij om een nieuwe ervaring op te doen. Ik ben blij dat ik zijn advies heb gevolgd. Ik werk twee dagen per week. De ene dag begeleid ik ouderen bij activiteiten, zoals tuinieren of timmeren. De andere werk ik aan een project voor nieuwkomers. Ik organiseer workshops voor nieuwkomers met informatie over bijvoorbeeld het onderwijssysteem en over de Nederlandse cultuur en regels. Dat gaat heel goed.”

Bij de reclassering werken of rechten studeren

“Tot nu toe haal ik goede cijfers. Studeren kost mij veel tijd want alles is in het Nederlands. Na mijn opleiding kan ik bij de reclassering werken. Maar misschien ga ik rechten studeren. Ik ambieer een rol in de politiek, waar mijn betrokkenheid voor kwetsbare mensen, waaronder nieuwkomers, tot positieve maatschappelijke veranderingen zou brengen. In Nederland leven veel mensen in eenzaamheid. Niet alleen nieuwkomers, ook ouderen. Daar zou ik iets aan willen doen. Het is nog te vroeg voor mij om een definitieve keuze te maken, maar ik weet dat in Nederland niets onmogelijk is. Dat geeft mij rust.”

Noot van de redactie: Een korter portret van Salam verscheen in ons magazine in februari 2021. Momenteel loopt hij stage bij Rijnijssel school in Arnhem als begeleider (informatie geven en studenten begeleiden)

Wil je meer weten over het NewBees Traineeship? Klik hier

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven