Inna vluchtte uit Oekraïne en werkt als vrijwilliger in het tweedehands kinderwinkel Luttel & Zuks in Zaanstad

De stad in Oekraïne waar Inna Lazareva (44) met haar gezin woonde werd in Maart 2022 hevig gebombardeerd en onveilig. Haar echtgenoot werkt al jaren als ingenieur voor een Nederlands bedrijf, daarom besloten ze om naar Nederland te vluchten. Inna doet mee aan het project ‘Direct Meedoen’ van NewBees en OpenEmbassy. Sinds januari 2023 werkt zij als vrijwilliger in de tweedehands kinderwinkel Luttel & Zuks in Zaanstad.

Inna: “In een Telegram chatgroep voor Oekraïense mensen in Nederland vond ik in juni 2022 een bericht van Natalja Smits-Kulichenko, matcher bij NewBees Zaanstad. Zij nodigde mensen uit voor workshops over werken in Nederland. Ik besloot om mee te doen. De eerste workshop vond ik interessant en leerzaam. Ik heb daarna een tweede gevolgd. Ook deed ik mee aan een enquête en een intakegesprek.”

Enthousiast over het NewBees Traineeship

Inna: “Ik heb Ecological Sciences gestudeerd aan het Technologisch Instituut in Odessa, met een specialisatie in de voedingsindustrie. Maar ik heb nooit in mijn vakgebied gewerkt. Mijn oudste zoon, die inmiddels 19 jaar is, heeft speciale zorg nodig en ik heb nog een zoontje van vijf. Mijn man moet voor zijn werk door heel Europa reizen, daarom bleef ik thuis om voor de kinderen te zorgen. Toen Natalja mij vertelde over het NewBees traineeship en vrijwilligerswerk bij de winkel Luttel & Zuks, werd ik meteen enthousiast. Want ik wil graag werken, meedoen, nuttig zijn en op termijn ook geld verdienen. In Oekraïne was het salaris van mijn man voldoende om het gezin te onderhouden, hier niet. Vrijwilligerswerk zie ik als een eerste stap, een mooie kans om te participeren zonder de Nederlandse taal al te moeten spreken.”

Meteen een klik

Do: “Toen de oorlog uitbrak nam ik meteen contact op met Sandrine Lafay (projectmanager bij OpenEmbassy) met de vraag: wat kan ik doen? Sandrine en ik hebben samen bij ‘Because We Carry” op vluchtelingenkampen in Lesbos gewerkt en we zijn goede vriendinnen geworden. Sandrine heeft mij meteen in contact gebracht met NewBees. Zo ontstond het idee om vrijwilligers in de winkel aan te nemen. Tussen Inna en ons was er meteen een klik. Taal is helemaal geen barrière. Om te communiceren gebruiken wij onze handen en Google translate! ”

Inna-en-do-zaanstad
Do (links) & Inna in het tweedehands kinderwinkel Luttel & Zuks in Zaanstad

Ik ben tussen de mensen en leer Nederlands

Inna: ”Ik vind het fijn om hier te werken. Voor mij is het een escape uit de routine en de mogelijkheid om tussen de mensen te zijn. Ik werk twee dagen per week, vijf tot zes uur per dag. Ik sorteer de kleding op maat en op kleur, ik strijk, plak stickers, en hang de kleding op de juiste plek. Tegelijkertijd hoor ik mensen Nederlands praten en leer ik veel nieuwe woorden zoals kleuren, winkel, streep, jurk, rok, broek, schoenen, open, dicht, regen. Het regent veel in Nederland!”

Doorgaan

Do: “Inna is in de afgelopen maanden enorm opgebloeid. In het begin was ze een beetje stil en introvert. Maar nu voelt ze zich op haar gemak, praat ze veel met ons en zelfs met klanten. Zo leuk om te zien. We vinden het heel jammer dat ze bij ons weggaat. Maar we gaan zeker door met het programma en hopen veel nieuwkomers te mogen verwelkomen in ons winkeltje!”

Toekomst in Heerhugowaard

Inna: ”Ik vind het ook jammer om te moeten stoppen bij Luttel & Zuks. Maar na een jaar in een vakantiehuis in Oostzaan te hebben gewoond, moeten wij verhuizen. Wij gaan naar Heerhugowaard waar wij een woning hebben gevonden. Mijn jongste zoon is daar op school ingeschreven, de oudste gaat door met online kooklessen, hij wil kok worden. Mijn man kan gelukkig blijven werken voor het Nederlandse bedrijf. Ik ga door met de Nederlandse taallessen en ben op zoek naar betaald werk. Natalja heeft mij in contact gebracht met een lokaal uitzendbureau waar een Russisch sprekend consulent mij zal helpen. Ik hoop dat er snel een einde komt aan de oorlog in Oekraïne. Maar zelfs als het zover is zal ons gezin voorlopig in Nederland blijven wonen, waar betere perspectieven zijn voor de kinderen.”

Kans op een nieuw leven

Do: “Luttel & Zuks is een tweedehands kinderwinkel. Wij verkopen van alles en nog wat (Zuks) voor een luttel bedrag. Mijn compagnon en ik willen graag (maatschappelijk) impact maken en kansen creëren. We geven kleding een nieuw leven, een tweede kans. We bieden onze klanten zuivere koffie die in de gevangenis door de gedetineerden daar wordt gebrand. Deze mensen leren zo een nieuw ambacht en krijgen een nieuwe kans. In de vluchtelingenkampen op Lesbos leerde ik hoe belangrijk het is voor mensen om mee te doen, om sociaal actief te blijven, om gezien en gehoord te worden, om mens te zijn en kans te hebben op een nieuw leven. Dat bieden wij ook graag in onze winkel.”


Direct Meedoen, zonder inburgering.

Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is er een nieuwe groep vluchtelingen naar Nederland gekomen. Deze mensen vallen niet onder de Wet inburgering. Dat betekent een nieuwe opgave, maar ook een kans. Een opgave om toegang te organiseren tot alle voorzieningen die we in Nederland hebben om zo snel mogelijk een nieuw leven op te bouwen, waaronder natuurlijk toegang tot werk. En een kans om te laten zien wat er gebeurt als mensen direct meedoen in plaats van eerst maanden of soms jaren uit de samenleving te blijven, door langdurig verblijf in AZC’s en vervolgens deelname aan inburgeringstrajecten.

In dit project werkt NewBees samen met OpenEmbassy. NewBees specialiseert zich in matchen naar (vrijwilligers)werk en participatie, OpenEmbassy richt zich op alle overige indicatoren die nodig zijn voor integratie, en specialiseert zich in systeemimpact door individuele ervaringen te vertalen naar wat beter kan en moet voor de totale groep mensen die gevlucht zijn.

Meer informatie over het project vind je hier.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven