Jihan leert de taal en doet participatie-activiteiten waardoor zij zich steeds meer thuis voelt in Nederland.

Jihan (43) kwam een jaar geleden met haar drie kinderen naar Nederland en begon in juli 2022 haar inburgering-traject onder de nieuwe Wet. Zij volgt de Z-route, dit betekent dat zij binnen drie jaar, 800 uren taallessen moet volgen en 800 uren participatie-activiteiten moet doen.

Jihan: “Door Corona en de lockdown moesten wij twee jaar wachten voordat wij naar Nederland bij mijn man konden komen. Hij is hier sinds 2019. Nu zijn wij weer samen en is alles goed. Wij wonen in Rheden, de kinderen gaan naar school, we hebben lieve zorgzame buren die ons oliebollen brengen met oud-en-nieuw en mijn Syrische gebak graag eten bij verjaardagsfeesten. Ik leer de Nederlandse taal en vind het leuk om participatie-activiteiten bij NewBees te doen. Daardoor voel ik me hier steeds meer thuis.”

Intake

“Ik kreeg mijn verblijfsvergunning en deed meteen daarna een leerbaarheidstoets bij de gemeente. Daarna kwam ik naar NewBees en heb ik Mahmoud en zijn collega’s ontmoet. Zij hebben mij uitgelegd wat er van mij wordt verwacht, wat er mogelijk is en waar ik recht op heb. Tijdens het intakegesprek maakten wij kennis met elkaar en hadden een mooi gesprek door een kaartspel te gebruiken met vragen over mijn werkervaring, mijn hobby’s, mijn indruk van Nederland en mijn plannen en ambities voor mijn toekomst hier.”

Matchen

“In Syrië heb ik nooit buitenshuis gewerkt. Ik zorgde thuis voor de kinderen en het huishouden. Hier in Nederland wil ik graag ook buitenshuis actief zijn en meedoen in de maatschappij. Daarom ben ik heel blij met mijn activiteit als vrijwilliger bij het dorpshuis in Rheden. Mahmoud regelde deze match voor mij. Bij de eerste ontmoeting met de directrice van het dorpshuis, voelde ik me onmiddellijk van harte welkom. Ik ga er één middag per week naar toe. Ik zet koffie, ruim op, help bij activiteiten en ga in gesprek met de bezoekers. Soms neem ik mijn kinderen mee. Ik vind het heel erg leuk. Het is een mooie kans voor mij om de taal te oefenen en om mensen te leren kennen.”

Mijn prioriteit is de Nederlandse taal leren

“Ik zou daar graag vaker willen werken, maar eerst wil ik meer taallessen volgen. Daar ligt nu mijn prioriteit. Taal is de magische sleutel die de deuren naar de toekomst opent. Het is de toegang tot werk, naar een plek in maatschappij, naar alles. Geen sleutel, geen toegang. Ik volg negen uur per week taallessen bij NLtraining en ik studeer nog drie uur thuis. Dat is best pittig, maar het gaat goed.”

Het filmeducatie programma: Nederlandse taal en tradities

“Inmiddels heb ik minstens twintig keer meegedaan aan het NewBees filmeducatie programma. Elke week komt er een nieuw thema aan bod. Ik leer over de Nederlandse cultuur en maatschappij, over tradities, normen en waarden, over de feestdagen en het eten. Na de films zorgen de NewBees begeleiders voor interactie en discussies. Zij stellen vragen zoals, wat valt op? Welke aspecten van de Nederlandse samenleving herkennen wij? Wat vinden wij daarvan? Wat betekent het voor ons leven hier? Het is mooi om te zien dat iedereen het anders ervaart en een andere mening heeft. En wat heel belangrijk is: elke keer leer ik heel veel nieuwe woorden!”

Op ontdekkingsreis in Arnhem

“Ik ben twee keer op wijksafari met NewBees geweest. Wij hebben o.a. een kerk bezocht, bibliotheek Rozet, het gemeentehuis en het treinstation. Wat ik heel bijzonder vond was het concert in het Muzispark. Dat was geweldig! De wijksafari’s helpen om mij thuis te voelen in de stad. Ik leer welke gebouwen of organisaties voor mij belangrijk zijn, waar de scholen zijn en wat ik bij de gemeente kan doen. Ik woon hier en ik wil mijn stad en regio goed leren kennen.”

Nog geen plannen maar veel kansen

“Zodra ik de taal goed beheers hoop ik meer mensen te leren kennen en de kans te krijgen om iets aan de maatschappij terug te geven. Ik heb nog geen specifieke plannen maar ik zie veel kansen voor mij en mijn gezin. Zelf heb ik nooit de mogelijkheid gehad om te studeren. Die kans wil ik graag aan mijn kinderen geven.”Is uw gemeente bezig met de invulling van participatiecomponent in de Wet Inburgering? Of op zoek naar participatietools voor nieuwkomers en anderstaligen in het algemeen? NewBees kan uitkomst bieden met onze bouwsteenmethode voor participatie.

Photo: Mo Alzoabi

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven