Maak kennis met het nieuwe bestuur van NewBees: Leon Noorlander, penningmeester

Leon Noorlander, de penningmeester, is adjunct-directeur bij Pharos. Daarvoor werkte Leon voor de vakbond FNV en als politiek- en beleidsadviseur bij de Rijksoverheid. Daar was hij onder meer verantwoordelijk voor het opzetten van het Programma Sociaal Domein.

Wat motiveerde je om in het bestuur van NewBees te stappen?

Leon: “In 2015-16, toen de Syriërs massaal naar Nederland kwamen, werkte ik als Senior Programma Manager voor de Rijksoverheid. Ik gaf toen maatschappelijke organisaties de opdracht om aan de slag te gaan en de kracht van de samenleving te gebruiken om oplossingen te vinden voor de situatie waar Den Haag niet op voorbereid was. In die tijd maakte ik kennis met Annemiek, die NewBees net had opgericht. Wij hebben altijd contact gehouden. In mijn huidige functie bij Pharos ben ik niet direct bezig met de integratie van nieuwkomers. Daarom vind ik het extra leuk om als lid van het bestuur van NewBees daar toch weer een rol in te spelen. Mijn ouders hebben mij geleerd dat je hard moet werken om verder te komen maar dat het niet een gegeven is dat iedereen gelijke kansen krijgt. Ik heb de mazzel gehad om in Nederland op te groeien en om te kunnen studeren. Ik zet mijn kennis en expertise graag in voor de goede zaken.”

“Het bestuur is een klankboord voor de directie, de kritische vriend. Dat is het leukste deel van ons werk.”

Wat is je rol en verantwoordelijkheid?

Leon: “Ik heb veel bestuurservaring, ik ken de overheid, het maatschappelijke middenveld en de uitdagingen van inburgering en integratie. NewBees is met hele goede dingen bezig. Dat ondersteun ik graag. Strikt formeel is onze rol als toezichthoudend bestuur controleren of de organisatie doet wat die moet doen: Neemt de directie beslissingen in lijn met de maatschappelijke doelstellingen? Zijn de financiën op orde? Dat gaat eigenlijk al heel goed, daarom kosten deze taken ons maar twintig procent van onze bestuurstijd. De rest gebruiken wij om met elkaar te sparren. Het bestuur is een klankboord voor de directie, de kritische vriend. Dat is het leukste deel van ons werk.”

Van groeifase naar next level: Hoe kijk je naar de toekomst?

Leon: “De nieuwe Wet inburgering biedt veel kansen voor NewBees. Op korte termijn hoop ik dat de huisvesting issues voor nieuwkomers zullen worden opgelost door de verschillende gemeenten zodat de bestaande NewBees teams volle bak aan de slag kunnen met het uitvoeren van participatie-trajecten. NewBees doet het voor- en met de mensen om wie het gaat. Op de langere termijn verwacht ik dat steeds meer gemeenten zullen inzien dat NewBees’ propositie, programma’s en werkwijze de beste participatieresultaten leveren. NewBees INC. opent ook nieuwe mogelijkheden want veel organisaties, waaronder gemeenten, zoeken naar praktische oplossingen voor een veilige en inclusieve werkvloer. Veel kansen voor groei, dus.”


Toezicht houden en bewaken van NewBees’ missie

NewBees is een sociale onderneming. Dat betekent dat het maken van impact voor ons altijd voorop staat, terwijl we ook een gezonde en duurzame onderneming zijn. Om dat te waarborgen is er een onafhankelijk adviesorgaan, dat de directie van NewBees controleert op de sociale missie en uitvoering daarvan: het bestuur van de ‘Stichting NewBees’, prioriteitsaandeelhouder van ‘NewBees Inclusion Solutions B.V.’ die alle activiteiten van NewBees uitvoert.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven