Mahdi: “Ik voel me bevoorrecht met deze stageplek. Drukwerk is mijn passie.”

Mahdi Janabi (50) kwam eind 2015 naar Nederland. Hij heeft jarenlang ervaring als drukkerijmedewerker in Libanon en is daarom heel blij dat hij via NewBees gekoppeld is aan een traineeship bij Kapsenberg van Waesberge, dé drukkerij van Rotterdam. Hier loopt hij sinds juni stage.

Mahdi: “Ik voel me bevoorrecht met deze stageplek. Drukwerk is mijn passie. Het zou natuurlijk niet erg zijn om iets te doen dat niet honderd procent bij mij past. Werken is belangrijk en alles is beter dan thuis blijven. Maar ik had niet verwacht dat NewBees een traineeship zou vinden dat precies bij mijn ambitie ligt. Daarom ben ik extra blij. Ik heb op de Universiteit van Technologie in Irak gestudeerd en ging later naar Beirut (Libanon) om te werken bij de Arab Printing Press, internationaal bekend voor de hoge standaard en kwaliteit van hun drukwerk. Het was mijn droom om daar te werken en dat heb ik vijftien jaar gedaan. Ik loop nu drie dagen in de week stage bij Kapsenberg van Waesberge. Dit is heel goed om mijn Nederlands te oefenen, om de arbeidscultuur beter te begrijpen en de nieuwe drukwerktechnieken te leren. Want alles verandert snel in dit vak.”

Mijn collega’s houden van mensen die willen leren

“Er werken twaalf mensen bij de drukkerij. Computerspecialisten, ontwerpers, technici, accountmanagers, administratiemedewerkers. Bijna allemaal werken zij al heel lang hier. Iedereen is Nederlands, ‘echte Rotterdammers’, zeggen zij zelfs! Mijn begeleider en mijn collega’s houden van mensen die willen leren en niet van mensen die steeds roepen dat ze alles weten. Dus, zelfs als ik iets weet, stel ik vragen want ik kan altijd meer leren. Ze helpen mij en geven mij advies. Ik voel me volledig geaccepteerd en op mijn plek hier.”

Meteen aangenomen

“Toen ik naar Nederland kwam heb ik vrijwilligerswerk gedaan in het AZC, als vertaler voor VluchtelingenWerk Nederland. Na 2,5 jaar kreeg ik mijn verblijfsvergunning en begon mijn lange zoektocht naar een baan. Begin dit jaar stuurde de gemeente mij informatie over NewBees. Ik nam meteen contact op en kort daarna ontmoette ik mijn matcher Nagham op kantoor voor een intake. Het duurde niet lang voordat zij de vacature bij de drukkerij vond. Ik stuurde mijn CV en samen gingen we naar het sollicitatiegesprek. Ik werd meteen aangenomen. Mijn stage loopt tot het eind van dit jaar. Het zou geweldig zijn als ik een contract krijg voor een betaalde functie. Daar droom ik van. Maar wat er ook gebeurt, Kapsenberg van Waesberge is een prachtige naam en referentie op mijn CV.”

Dé drukkerij van Rotterdam

“Ze noemen zichzelf dé drukkerij van Rotterdam, want eeuwenlang was Van Waesberge de vaste drukker van de gemeente. De drukkerij bestaat al sinds 1590! Wat ik zo bijzonder en leuk vind is dat wij zowel oude technieken gebruiken om speciale effecten te bereiken als heel moderne technologie. We drukken van alles: visitekaartjes, folders, posters, boeken en ook kunstwerken. Ik ben een kunstliefhebber en ik schilder zelf heel graag. Nog een reden waarom ik dit werk zo fijn vind, drukwerk is kunst!”

Ik praat met iedereen die ik tegenkom

“Langzaam maar zeker leer ik de taal en stap voor stap het Nederlandse systeem kennen. Tijdens het inburgeringstraject krijgen nieuwkomers soms steun en begeleiding van organisaties zoals NewBees. Maar de weg moeten we uiteindelijk zelf afleggen*. Werk vinden, administratie, belasting, een netwerk bouwen, sociale verbindingen maken. Ik heb niet gewacht tot ik de taal goed zou beheersen om contact met mensen te maken. Ik praat met iedereen die ik tegenkom, in het Engels of in Nederlands. Op de markt, in de bibliotheek, overal. Ik heb vertrouwen in mijn toekomst in Nederland. Alles komt goed.”

Note van de redactie:
Op het moment van het interview liep Mahdi nog stage bij Kapsenberg van Waesberge. Inmiddels is zijn droom realiteit geworden: sinds 1 januari 2021 is hij in dienst bij dé drukkerij van Rotterdam. “Hiermee hebben wij een voortreffelijk grafisch vakman in huis!” schreef Kapsenberg van Waesberge op hun LinkedIn pagina.

*Mahdi valt onder het inburgeringsstelsel van 2013-2021. Dit betekent dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn inburgering. Per 1 januari 2022 verandert het stelsel en krijgen gemeenten de regierol voor de inburgering. Lees hier wat NewBees voor gemeenten kan doen.


Impact

Bij NewBees meten we de impact van het uiteindelijke effect van ons werk op alle betrokken stakeholders. In dit artikel las je over de positieve impact van werk op Mahdi. Meer informatie over onze impact meting vind je hier.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven