Mahmoud, matcher bij NewBees Arnhem, over de impact van werk op zijn leven

Mahmoud (34) komt uit Kobani, een stad in Syrië aan de grens met Turkije. Gedurende zeven jaar was hij leraar Engels op basis- en middelbare scholen, totdat hij in 2014 naar Turkije moest vluchten. Omdat hij goed Engels praatte, werkte Mahmoud voor verschillende internationale Ngo’s: Save the Children, Care International. Eerst als vertaler en later ook als casemanager. In december 2017  kwam Mahmoud naar Nederland, zijn broer achterna.  Mahmoud woont in een klein dorp tussen Arnhem en Tiel. Sinds april 2021 werkt hij parttime als matcher bij NewBees in Arnhem. Dit is zijn eerste betaalde baan in Nederland.

“Dankzij mijn broer kon ik gelukkig meteen beginnen met het opbouwen van mijn nieuwe leven en netwerk in Nederland. Hij was namelijk al een paar jaar eerder met zijn familie naar Nederland gevlucht. Mijn doel was om zo snel mogelijk Nederlands te leren en oefenen. In het dorp lukte het helaas niet om contact te krijgen. Daarom zocht ik vrijwilligerswerk, zodat ik met mensen kon praten. Ik heb gewerkt als assistant bij kinderen van voedselbank, als speaker bij PAX,  als tolk bij Vluchtelingenwerk Nederland en als activiteit begeleider bij War Child. Ondertussen ging ik ook naar school. Ik heb de B2 staatsexamens gehaald.”

Ik moet bezig zijn

“Ik probeer altijd bezig te zijn. Als ik thuis zit en niets doe dan denk ik aan problemen, komen herinneringen en trauma’s naar boven. Daarom is werk heel belangrijk voor mij. Het was niet makkelijk om drie jaar lang alleen maar vrijwilligerswerk te doen. Ik heb geprobeerd een betaalde baan te vinden. Maar ondanks mijn werkervaring en kennis van de Engelse taal lukte het niet. Toch bleef ik positief en maakte ik een plan: eerst het B2 examen halen, daarna mijn rijbewijs, en ‘Conflict & Peace’ studeren bij Universiteit Utrecht. Mijn plan veranderde toen Hussein, mijn collega bij Vluchtelingenwerk die ook bij NewBees werkte, mij vertelde over de vacature voor matcher in Arnhem. Ik solliciteerde, besloot mijn studie uit te stellen en nam de baan bij NewBees aan.”

“Na twee maanden ervaar ik al de impact dat deze baan heeft op mijn leven. Ik ben gemotiveerd, ik voel me goed. In de spiegel zie ik een ander mens.”

Persoonlijk ervaring gebruiken tijdens werk

“Ik werk drie dagen bij NewBees, de andere twee dagen nog steeds als vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk Nederland. Het is bijzonder om mijn persoonlijke ervaring te kunnen gebruiken bij mijn werk. Drie jaar lang heb ik werk gezocht in Nederland en nu begeleid ik zelf nieuwkomers richting een baan. Ik ben blij dat ik dit werk mag doen. Ik weet wat ze meemaken, ik ken de obstakels. De arbeidscultuur in Nederland verschilt met die van Syrië. Hier is er meer structuur, als werknemer heb je meer rechten en meer stabiliteit. Aan de andere kant heb je hier te maken met zware bureaucratie en veel regels. In het algemeen vind ik het hier moeilijker om werk te vinden, zelfs als je diploma’s en werkervaring hebt. Vooral als je nieuw bent, de cultuur niet kent en de taal nog niet goed spreekt. Soms worden we moedeloos als we niet snel een baan vinden, of zijn we bang om risico’s te nemen en om weer alles kwijt te raken. Na alles wat we hebben meegemaakt hebben sommige nieuwkomers psychologische problemen, veel stress, veel onzekerheid.”

De impact van deze baan: het gevoel van zelfwaarde en zelfredzaamheid

“Zelf heb ik drie jaar lang het gevoel gehad dat ik niets waard was. Ik was depressief. Thuiszitten terwijl ik graag wilde werken was heel zwaar. Gelukkig veranderde alles sinds ik mijn eerste betaalde baan bij NewBees kreeg. Na twee maanden ervaar ik al de impact van deze baan op mijn leven. Ik ben gemotiveerd, ik voel me goed. In de spiegel zie ik een ander mens. Ik kijk op een andere manier zowel naar mezelf als naar het leven. Ik bezoek bijna elke dag mijn broer en zijn kinderen. Ook zij zien dat het goed met me gaat en zijn heel blij voor mij. Natuurlijk geeft vrijwilligerswerk mij ook voldoening. Maar het verschil en impact van deze betaalde baan ligt in het gevoel van zelfredzaamheid en zelfwaarde. Ik ben niet meer afhankelijk van een uitkering.”

Andere impact: sociaal verbondenheid

“Daarbij voel ik me nu meer verbonden met de maatschappij. Ik heb bijna dagelijks contact met mijn collega’s en door het werk wordt mijn netwerk steeds groter.  Ik ontmoet veel nieuwe mensen bij allerlei organisaties. Ik word blij van zowel de intercollegiale als sociale relaties die ik ontwikkel. Ik voel me steeds zelfverzekerder, ook omdat ik me steeds beter in het Nederlands kan uitdrukken.”

Ik ben op mijn plek

“Ik ben trots op mezelf. Niet alleen omdat ik een betaalde baan heb maar ook omdat ik een baan heb bij een non-profit organisatie, wat ik heel graag wilde. Ik beschouw dit als een belangrijke eerste stap. Hierna wil ik fulltime werken en misschien een vast contract. En ik wil nog mijn rijbewijs halen. Wanneer ik de Nederlandse nationaliteit krijg, ga ik misschien een paar jaren naar een ander land om fieldwerk te doen. Ik wil graag naar een gebied waar ik nog meer kan betekenen voor mensen. Misschien Griekenland, Turkije, Sudan of Eritrea. Maar dat komt wel. Nu ben ik op mijn plek.”

Impact first!

Bij NewBees meten we de impact van het uiteindelijke effect van ons werk op alle betrokken stakeholders: deelnemers, bedrijven waar traineeships worden vormgegeven, de NewBees organisatie zelf, de overheid en de samenleving als geheel. Mahmoud’s verhaal is een goed voorbeeld van de maatschappelijk impact van ons werk op onze eigen organisatie en medewerkers. Hier vind je ons geïntegreerde jaarverslag 2020 met uitgebreid uitleg en alle resultaten van onze impact meting.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven