Make it matter: Het belang van intrinsieke motivatie

Meer dan de helft van ons team bestaat uit nieuwkomers. Van hen hebben we het meeste geleerd. Zij kunnen vaak een nieuw en helder inzicht geven in zaken waar wij mee worstelen.

Zoals bijvoorbeeld het belang van intrinsieke motivatie, het werken vanuit je eigen drijfveren en ambitie. Iedereen die het zelf wel eens moeilijk heeft gehad, weet dat je geen mensen motiveert door het belang van een baan te benadrukken vanuit een uitkering, systeem of verantwoordelijkheden naar een samenleving. Wat wel helpt, is gewoon beginnen met iets wat je leuk en zinvol vindt, of op een plek waar je het naar je zin hebt en gezien wordt. Werken aan wat jou drijft. Dat is vaak de sleutel tot succes. En als het dan weer wat beter gaat, dan kun je het misschien eens gaan hebben over anderen zaken en nog een stap zetten.

Dat is de reden waarom wij uitgebreid en rustig de tijd nemen om iemand te leren kennen. Om te leren wat hun dromen en ambities zijn; hoe ze tegen vrijwilligerswerk en een betaalde baan aankijken; hoeveel ze willen en kunnen werken; hoe hun thuissituatie eruitziet. Wat hen echt raakt, drijft en motiveert. Deze kennismaking begint bij de intake en wordt verder verdiept tijdens de begeleiding van het traineeship. Tijdens de maandelijkse workshops faciliteren we dat newbies het hier samen ook over kunnen hebben, van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen motiveren.

Niet alleen matches, maar matches that matter

Daarom richten wij ons niet op het maken van zoveel mogelijk matches. Als je dat doet dan ga je teveel denken in aantallen en targets, in korte termijn doelen. Met het risico dat je mensen plaatst om het plaatsen, zonder bij te dragen aan het verwezenlijken van hun eigen doelen. Op korte termijn heb je dan misschien een match, maar op lange termijn heb je nauwelijks impact gemaakt. Het gaat erom dat de match een positieve ervaring is waar mensen iets van leren en die hun leven en dat van hun gezin verbetert. Ook op langere termijn. Daarom zijn wij gestopt met het geven van uitsluitend numerieke targets aan ons team. Kwaliteit, en daarmee het maken van duurzame impact, wint het bij ons van kwantiteit. Want uiteindelijk draait het niet alleen om matches, maar om matches that matter. Om mensen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven