Geef nieuwkomers een kans

Shatha komt uit Palestina en woont nu vijf jaar met haar drie kinderen in Nederland. Zij praat liever niet over wat er niet kan, maar juist over wat er wel kan. Zij vertelt graag haar verhaal. Over hoe zij gedurende negen jaar in Saudi-Arabië met veel plezier Arabische taalles heeft gegeven aan kinderen van wie zij Engels heeft geleerd. Over hoe zij, na het overlijden van haar man, terug naar Syrië is gegaan waar de situatie niet goed was. En over hoe zij besloot naar Nederland te komen, waar haar zuster toen al dertig jaar woonde en zoveel positieve verhalen over het land en de Nederlanders vertelde.

Meet NewBees Shatha nieuw featured

Shatha houdt van koken. Gedurende haar eerste maanden in Nederland kookte zij vaak, bijvoorbeeld voor mensen die een hele dag bij vergaderingen van de gemeente zaten. “Ik krijg positieve energie als mensen mijn gerechten lekker vinden.” Nu heeft zij er veel minder tijd voor, want vrijwel meteen na haar aankomst in Nederland is Shatha op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Al snel kwam ze NewBees tegen. Drie maanden later begon zij aan haar traineeship.

“Geef nieuwkomers een kans. Ze hebben talent, kennis en ervaring. Wat ze nodig hebben is een kans en een plek om te beginnen.”

Vandaag de dag is Shatha een succesvolle matcher bij NewBees in Zaanstad. Elke keer als het haar lukt om een stage of een baan te regelen, dan wordt zij heel blij. Vooral wanneer dit voor iemand is die in het begin minder gemotiveerd was. “Veel nieuwkomers hebben angst,” constateert Shatha, “ze durven soms niet de stap uit de uitkering te maken, ze zijn bang om opnieuw iets te verliezen.” Zij ontmoet ook veel nieuwkomers die hoogopgeleid zijn, maar hier nauwelijks de kans krijgen om hun beroep uit te oefenen. “Ze zijn teleurgesteld en willen soms helemaal niet werken.” Toch lukt het Shatha geregeld om zo iemand te motiveren. “Ik leg ze uit dat we kleine stapjes moeten maken en vooral dat we positief moeten blijven denken. Want als je positief denkt, dan maak je meer positieve ervaringen mee.”

“Ik leg uit dat we kleine stapjes moeten maken en vooral dat we positief moeten blijven denken. Want als je positief denkt, dan maak je meer positieve ervaringen mee.”

Het team in Zaanstad heeft onder andere vijftien vrouwen gematcht met de Kernschool, een school waar kinderen van nieuwkomers het eerste jaar naar toe gaan om Nederlands te leren, voordat ze naar een Nederlandse school gaan. Shatha vindt dat verzorgingshuizen ook mooie stageplekken zijn. “Wij helpen ouderen door iets leuks met ze te doen, en zij helpen ons Nederlands te leren.”

“Wij helpen ouderen door iets leuks met ze te doen, en zij helpen ons Nederlands te leren.”

Toen Shatha in Nederland aankwam, was een betaalde baan een droom, laat staan een vast contract. Toen het eindelijk lukte, wist zij dat niets meer onmogelijk was. Met haar positieve aanpak, richt Shatha zich zowel tot nieuwkomers als werkgevers. “Ja, het kan eng en spannend voor beide zijn, maar ik geloof dat ze het toch moeten proberen”. Tegen nieuwkomers zegt zij: “Als je echt wil, dan zal het lukken. Anderen kunnen je helpen bij het bouwen van de brug, maar je zult er zelf overheen moeten lopen. Probeer, blijf positief en het komt goed.” En aan bedrijven zegt zij: “Geef nieuwkomers een kans. Ze hebben talent, kennis en ervaring. Wat ze nodig hebben is een kans en een plek om te beginnen.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven