Meet NewBees’ topper Osama

Osama, docent Engels van beroep, is in 2011 uit Syrië naar Turkije gevlucht. Daar heeft hij verschillende banen gehad in de evenementen branche en als tolk. Toen hij na zeven jaar nog steeds geen verblijfvergunning kreeg en werd gedwongen om terug te keren naar Syrië, besloot hij naar Europa te vertrekken. Waar het leven voor hem makkelijker, veiliger en passender zou zijn.

Meet NewBees Osama featured

Meteen na zijn aankomst in Nederland in november 2018, begon Osama met het leren van de taal. “Taal kan voor nieuwkomers een barrière zijn. Je niet goed kunnen uiten is frustrerend.” Zelf spreekt hij vier talen: Arabisch (zijn moedertaal), Engels (in Syrië gestudeerd), Turks en nu ook Nederlands. Naast zijn taallessen heeft Osama als vrijwilliger bij het Hermitagemuseum gewerkt. Tegelijkertijd sloot hij zich aan bij Makers Unite en werkte hij als gids in de Arabische taal in het Stedelijk Museum.

“Taal kan voor nieuwkomers een barrière zijn. Je niet goed kunnen uiten is frustrerend”

“We hebben allemaal dromen over het soort werk dat we willen doen. Maar als we hier aankomen, moeten we vaak van alles en nog wat voordat we een baan vinden die goed bij ons past.” Voordat hij bij NewBees kwam werken, heeft Osama meerdere banen aan hem voorbij zien gaan, bij bedrijven die het lastig vonden dat hij een vluchteling was. Bij NewBees, waar hij inmiddels bijna twee jaar als gedreven en succesvolle matcher in Amsterdam werkt, ging alles makkelijk. “Stap voor stap bereik ik de doelen die ik voor mezelf had uitgezet.” Osama wil meer leren, de taal beter onder de knie krijgen en een rolmodel voor anderen worden. “Ik hou van mijn werk. Het team is divers, gezellig, professioneel en voelt als familie. Ik ga iedere dag met veel motivatie en plezier aan de slag.”

“Als iemand gemotiveerd is en graag wil werken én het lukt mij om die persoon te helpen, dan is dat heel tof”

Motivatie is een sleutelbegrip voor Osama. Hij helpt graag iedereen die gemotiveerd is en klaar is om de eerste stap naar werk te zetten. Zelfs als ze met iets anders moeten beginnen dan wat ze verwachten of wensen. Soms heeft iemand een extra steuntje in de rug nodig of hulp om de juiste weg te vinden. Recent heeft hij een tandarts geholpen die in Nederland niet aan de slag kon. Osama vond een stageplek waar hij ervaring richting zijn droombaan opdoet, de tandarts is er erg blij mee. “Als iemand gemotiveerd is en graag wil werken én het lukt mij om die persoon te helpen, dan is dat heel tof.”

“Als je werkt, dan hoef je niet geholpen te worden. Je wordt zelfredzaam en zelfstandig.”

Soms ontmoet hij iemand die het belang en het nut van vrijwilligerswerk of onbetaalde stageplekken niet begrijpt. Osama gelooft dat vrijwilligerswerk een bewijs van je motivatie is en enorm wordt gewaardeerd. “Ondertussen leer je de taal, doe je ervaring op, maak je kennis met de arbeidscultuur en blijf je je ontwikkelen.” Hij is ervan overtuigd dat het belangrijk is om naar buiten te gaan, om deel te nemen aan de maatschappij, te werken, mensen ontmoeten, een netwerk opbouwen en zodoende meer kansen te creëren voor een waardevolle en onafhankelijke toekomst. “Als je werkt, dan hoef je niet geholpen te worden. Je wordt zelfredzaam en zelfstandig.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven