MEET Gert. Onze matcher in Zaanstad. Hij woont al sinds ’88 in de Zaanstreek en kent het dus als geen ander. Toen het einde van het arbeidzame leven steeds meer in zicht kwam, groeide de vraag of het werk wat hij deed nog wel was wat hij wilde blijven doen.
“Vanaf dag 1 heb ik het buitengewoon naar mijn zin bij NewBees. Het is echt een warm bad. Een verademing. Als ik met vrienden over NewBees praat, dan zeggen ze ook altijd dat ik meteen begin te stralen. Het is jammer dat een organisatie als deze zo bijzonder is, het zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn.”
“Of wil ik iets doen wat ertoe doet. En als je die vraagt stelt, dan heb je het antwoord eigenlijk al.”
Wat NewBees dan zo bijzonder maakt?
“Het team is goud. Als er iets is en ik bel collega’s, dan is binnen twee minuten de tafel leeg en is er alle ruimte en tijd om met je te sparren. Een verademing. Iedereen vertrouwt en ondersteunt elkaar, terwijl we ook gezond kritisch naar elkaar kunnen zijn. Daarnaast hebben we gemengde teams. Ik leer dagelijks van mijn collega’s die naar Nederland zijn gekomen voor een nieuwe start. Zo was ik laatst jarig en in Nederland neem je taart mee als je jarig bent. Mijn collega’s hadden taart voor mij meegenomen. Ze begrepen er niets van: ‘Maar jij bent toch jarig, dan hoef jij toch niet te trakteren?’ Dan besef ook, tja, waarom doen we dat ook eigenlijk zo? Daar kunnen we samen ontzettend om lachen. Ik geniet en leer elke dag van hun.”
“Daarnaast is het de gedrevenheid en gemeenschappelijkheid die we delen bij NewBees, het DNA. Om iets te doen wat ertoe doet, een gedrevenheid voor mensen. Het moment dat ik viel voor NewBees was toen Annemiek mij in 5 minuten vertelde waarom ze dit doet. Bij andere bedrijven draait het altijd om geld, aantallen en het moet snel, snel, snel. Tuurlijk zijn de aantallen bij ons ook van waarde, maar echt van ondergeschikt belang. Wat we doen en wat we voor iemand betekent hebben is wat voorop staat. Beter 5 hele goede matches, dan 15 mindere.”
Wat is een kwalitatief goede match?
“20% van de nieuwkomers redt het wel, ook zonder onze hulp. Bij nog 20% wil het nu nog even niet lukken, maar liefst 60% kan onze hulp goed gebruiken. De plek waar we hun mee matchen is niet per se de plek waar iemand zijn carrière kan oppakken daar waar hij het in zijn thuisland heeft achtergelaten. Maar het is ook zeker niet de plek waar we mensen neerzetten voor de vorm.”
“Ik ga echt voor kwalitatief goede plekken. Ik vind het best wel lastig om iemand die in Damascus een fabriek leidde met 75 werknemers, hier in te zetten als jongste bediende van een klein atelier. Dan maak je best een duikeling in aanzien. Ik snap dat dit heel moeilijk is en dat niet iedereen die knieval voor het nieuwe leven wil of kan maken. Dat respecteer ik. Je hebt al zoveel achtergelaten en dan wordt dat ook nog van je gevraagd.”
Maar niets is zo belangrijk als het eerste stapje. Want na het eerste stapje, komt het tweede stapje, enzovoorts. En zo kom je er uiteindelijk wel. Maar je moet ergens beginnen. Gert: “Zo was er een Uitmarkt in Zaanstad waar we 12 newbees hadden gematcht. Samen – jong, oud, man, vrouw, advocaat of niet – verrichtten ze allemaal hand- en spandiensten om het evenement te organiseren. Zo stond er een Syrische cateraar met hapjes en kwamen er vrienden van hun kijken. Zo ontstond er een voorzichtige mix van nieuwkomers en ‘oudkomers’ (ofwel Zaankanters). Zo leuk om te zien. Dan zie je ook dat tafels sjouwen met elkaar op een uitmarkt ook meerwaarde heeft en dat je daar ook waardering voor krijgt.
Een kwalitatieve plek voor alle nieuwkomers
Dus gaan we voor elke nieuwkomer die dat wil op zoek naar een kwalitatieve plek. Een plek waar je anderen leert kennen, waar je Nederlands kan oefenen en je niet bezwaart voelt om een taal- of spellingsfout hier en daar, maar bovenal een plek waardoor je het eerste stapje wil maken en waar je misschien zelfs daarna ook het tweede stapje kan maken.