“Het is belangrijk om in oplossingen te denken”, zegt Lara, Matcher bij NewBees

Voordat ze met haar man en haar zoon naar Nederland kwam, heeft Lara tien jaar als zelfstandig advocaat in haar eigen kantoor in Syrië gewerkt. In de laatste jaren dat ze daar was, werkte ze veel met vluchtelingen. Samen met UN teams, ging Lara naar kampen toe om presentaties en lezingen te geven over hun rechten. Totdat de situatie te gevaarlijk werd en ook zij moest vluchten. Haar kennis en ervaring, als advocaat in Syrië en als vluchteling in Nederland, zijn van onschatbare waarde voor NewBees. Lara kent de angsten voor een nieuw en onbekend leven, de uitdagingen waarmee nieuwkomers worden geconfronteerd, de nostalgie naar het verleden en de dromen van een mooie toekomst. Maar wat Lara vooral een ideale matcher maakt, is haar capaciteit om altijd in oplossingen te denken. En haar doorzettingsvermogen. “Je moet nooit stoppen met dromen!”

Meet NewBees Lara nieuw featured

“Laatst was ik bij een schooldirecteur die eigenlijk niet openstond voor nieuwkomers. Taal bleek de grootste barrière te zijn”, vertelt Lara. Ze vindt zelf dat taal geen barrière hoeft te zijn. ‘Ik ben ook een nieuwkomer, en mijn Nederlands is misschien niet perfect, maar ik heb geleerd me verstaanbaar te maken”. Lara is met haar studie HBO Sociaal Werk begonnen en heeft de kans gekregen om bij NewBees stage te lopen en zodoende de Nederlandse taal en de werkcultuur te leren kennen. Zij helpt graag anderen om ook zo’n kans te krijgen en dat doet ze sinds september vorig jaar bij NewBees in Zaandam. “NewBees is niet alleen mijn team maar ook mijn grote familie.”

“Je moet nooit stoppen met dromen!”

Lara vindt het vooral heel leuk om nieuwe werkgevers te vinden. Zij klopt graag aan bij Het Rode Kruis, of bij buurthuis De Bloesem in Zaandam. Maar ook bij scholen en bij kappers, en ze zoekt stage- en werplekken in de zorg of bij de brandweer.

“Als je vast blijft houden aan dat ene, dan zie je de andere oplossingen niet meer, die ook heel leuk kunnen zijn”

“Het is belangrijk om in oplossingen te denken, voor beide kanten. Voor de werkgevers, maar ook voor de nieuwkomers,” legt Lara uit. Soms heeft iemand een heel specifiek idee in zijn hoofd. Dat hij alleen in het onderwijs aan de slag kan gaan, bijvoorbeeld. Vanwege diploma of certificaat voorwaarden kan dit soms niet. Dan probeert Lara alternatieven te bieden, want “als je vast blijft houden aan dat ene, dan zie je de andere oplossingen niet meer, die ook heel leuk kunnen zijn.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven