Na mijn werkdag voel ik me gelukkig

Stichting de Zonnebloem zet zich in voor mensen die door hun lichamelijke beperking in een sociaal isolement dreigen te komen. Namens de Zonnebloem zijn duizenden vrijwilligers iedere dag actief om sociale en recreatieve activiteiten te organiseren en begeleiden. Zoals Abeer Yemany die in 2018 uit Yemen naar Nederland vluchtte.

“Toen ik drie jaar geleden naar Nederland kwam, ben ik meteen in het AZC met taallessen begonnen. Ik heb niveau B1+ bereikt. Snel kwam ik erachter dat de taal studeren zonder met mensen te praten niet voldoende is. De taal die je op de universiteit leert is heel anders dan de taal “op straat”. Sinds ongeveer anderhalf jaar woon ik in Wormer. Door Corona werd het onmogelijk om mensen te ontmoeten. Ik woon alleen en sprak online Arabisch met mijn familie en vrienden. Ik was bang dat alles wat ik had geleerd snel zou vergeten. Daarom was ik blij toen Gert, mijn matcher bij NewBees, vroeg of ik interesse had in vrijwilligerwerk bij stichting de Zonnebloem. Ik zei meteen ja.

Na mijn werkdag voel ik me gelukkig

Elke twee weken ga ik op bezoek bij Mevrouw K. in Wormerveer. Zij heeft behoefte aan gezelschap, zeker nu in deze Corona periode. Ik blijf twee à drie uur en we praten. Over alles. Haar gezin, haar jeugd, haar man die een paar jaar geleden is overleden. Ik vertel over mijn land, Yemen, over onze tradities, onze cultuur, wat ik eet. Ik laat haar foto’s zien. Ik praat over mijn eerste ervaringen in Nederland, mijn partner, mijn familie. Ik vertel haar alles. Ik beschouw Mevrouw K. nu echt als familie. Zij vraagt altijd hoe het met mij is, wat ik in de afgelopen weken heb gedaan. Soms doen we spelletjes, scrabble bijvoorbeeld. Na mijn werkdag en mijn bezoek aan mevrouw K., dan voel ik me gelukkig.

Tevreden maatjes

Toen ik de eerste keer bij haar op bezoek was, begrepen wij elkaar niet. Zij praatte heel snel en mijn Nederlands was nog niet goed. Ik vroeg of ze langzamer kon praten. En dat deed ze meteen. Ze is heel aardig. Als ik woorden niet ken, dan raadpleeg ik het vertaalprogramma op mijn telefoon. Nu gaan onze gesprekken veel beter. Mijn begeleider bij de Zonnebloem checkt regelmatig of alles goed gaat, of ik en Mevrouw K. nog tevreden “maatjes” zijn.

Geen ervaring in de zorg

Voordat ik naar Nederland kwam heb ik tien jaar in Yemen gewerkt. In sales, in financiën, als administratieve assistent. Ik heb totaal geen ervaring in de zorg. Toch vind ik dit traineeship bij de Zonnebloem leuk om meerdere redenen. Ik ben hier helemaal alleen. Het werk geeft me de kans om mensen te ontmoeten, de taal te oefenen en de Nederlandse (werk)cultuur te leren kennen. Daarnaast word ik blij als ik andere mensen kan helpen. Ik doe dit nu zes maanden.

Advies

Mijn advies voor nieuwkomers: begin zo snel mogelijk met een taalcursus en doe vrijwilligerswerk. Het is de beste manier om snel de taal te leren en je weg in de Nederlandse maatschappij te vinden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven