Nagham Farwati werkt sinds maart 2019 bij NewBees als matcher en IT-medewerker. In februari 2023 werd zij coördinator van team NewBees Drechtsteden & Rotterdam.

Nagham (35) begon bij NewBees als stagiaire bij het IT-team en ging zes maanden later betaald aan de slag als project assistent. Ze werkte als matcher, programmeur, en zij organiseerde de IT-helpdesk. Sinds 15 februari ’23 coördineert Nagham het NewBees team in regio Drechtsteden & Rotterdam dat 150 nieuwkomers ondersteunt met inburgering- en participatie-activiteiten. Zij gaat dit jaar haar top team met minstens twee medewerkers uitbreiden.

Nagham-Farwati

Nagham: “Ik ben in Raqa (Syrië) geboren en studeerde landbouwtechniek aan de universiteit van Aleppo. Naast mijn studie werkte ik als verkoopster, reisagent, klantenservice en call center medewerker. In 2013 vluchtte ik naar Turkije en in september 2015 kwam ik naar Nederland waar mijn man al een jaar op mij wachtte. Mijn diploma’s bleven in Syrië. Ik besloot een nieuwe weg in te slaan. Via Hack Your Future, een programma voor vluchtelingen, kreeg ik de kans om codeertaal te leren. Zo kwam ik bij NewBees terecht. In eerste instantie als stagiaire in het IT-team en daarna met een betaalde baan als projectassistent. Ik werkte eerst in Amsterdam en Zaandam en in december 2019, toen de locatie in Rotterdam opende, ging ik daar aan de slag. Dat was handig, want ik woon met mijn gezin in Rotterdam.”

Geselecteerd als team coördinator

“In december vorig jaar hoorde ik dat de positie van coördinator in Drechtsteden/ Rotterdam openging. Dorien Marres, NewBees’ operational director, moedigde me aan om te solliciteren. Het was belangrijk voor mij om het hele proces door te lopen en dat NewBees ook met andere kandidaten in gesprek ging. Ik wilde geen voorkeur positie. Als ik werd geselecteerd moest het zijn vanwege mijn kwaliteiten en niet omdat ik al jaren bij NewBees werk. Uiteraard was ik heel blij en trots toen ze voor mij kozen.”

“Ik wilde geen voorkeur positie. Als ik werd geselecteerd moest het zijn vanwege mijn kwaliteiten en niet omdat ik al jaren bij NewBees werk.”

Geen routinewerk

“Naast mijn werk als coördinator van team Drechtsteden /Rotterdam heb ik ook nog steeds IT- taken. Ongeveer acht uur per week besteed ik aan training geven, nieuwe laptops installeren, IT-issues oplossen, en ons CRM-systeem testen. Daarnaast help ik met Arabische vertalingen van teksten uit ons programma. Ik doe geen routinewerk en dat vind ik mooi.”

Inspirerende voorbeelden

“Een team managen is voor mij nieuw, spannend en heel erg leuk. Iedereen in het team heeft eigen taken en verantwoordelijkheden. Deze deel ik op basis van skills, talent, ervaring, expertise en ambities. Als manager probeer ik iedereen te versterken en goed te ondersteunen. Valerie (NewBees Amsterdam) en Helen (NewBees Rotterdam) zijn mijn inspirerende voorbeelden. Deze uitstekende managers leerden mij om samen te werken, om van mijn fouten te leren en dat het prima is om vragen te stellen.”

“Iedereen in het team heeft eigen taken en verantwoordelijkheden. Deze deel ik op basis van skills, talent, ervaring, expertise en ambities.”

Sterker en beter worden

“Tijdens onze wekelijkse meetings bespreek ik met mijn team wat goed gaat en wat minder. Ik wil sterker en beter worden in delegeren en collega’s durven aanspreken op hun werkhouding als deze niet ok is. Ik wil niet steeds dingen voor de anderen oplossen. Nu lukt het nog om samen alles aan te pakken. Maar wanneer het team straks groter wordt en wij steeds meer taken en activiteiten krijgen, dan moet iedereen hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Een mooi en leerzaam proces.”

De nieuwe Wet inburgering is veel beter dan de oude

“Zelf val ik onder het oude inburgeringsysteem. Ik deed het ONA- (Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmark) en KNM (Kennis van de Nederlandse Maatschappij)-examens, en het taalniveau B1 staatsexamen. De nieuwe Wet inburgering is veel beter want mensen worden op een leuke manier gestimuleerd om de taal te leren en in de samenleving te participeren.”

“Elke dag organiseren wij verschillende participatie-activiteiten: wijksafari’s, filmeducatie programma’s, thema workshops, matches.”

150 nieuwkomers gaan via de Z-route in Drechtsteden inburgeren

“Ik verwacht 150 nieuwkomers die via de Z-route in Drechtsteden gaan inburgeren. In drie jaar moeten zij 800 uur taallessen volgen en 800 uur aan participatie-activiteiten besteden. NewBees is verantwoordelijk voor 400 participatie-uren. Twintig deelnemers hebben hun intake gesprekken afgerond. Elke dag organiseren wij verschillende participatie-activiteiten: wijksafari’s, filmeducatie programma’s, thema workshops, matches. Deze participatie-bouwstenen – zoals wij deze activiteiten noemen – sluiten aan op het taalonderwijs dat in de gemeente beschikbaar is. Al onze bouwstenen zijn modulair inzetbaar. Zo bieden we elke nieuwkomer een maatwerk participatietraject aan, dat aansluit bij hun talent. Er is veel werk daarom zoek ik nieuwe collega’s. Gelukkig zijn er genoeg mensen die bij NewBees willen werken. Na zeven jaar hebben wij een uitstekende reputatie opgebouwd.”


In regio Drechtsteden waaronder gemeenten Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht verzorgt NewBees participatieactiviteiten in de Z-route. Daarnaast, speciaal voor nieuwkomers tussen de 17 en 27 jaar, heeft NewBees het MDT Drechtsteden opgezet. Dit traineeship is onderdeel van Maatschappelijke Diensttijd.

Meer informatie over onze activiteiten in regio Drechtsteden/Rotterdam vind je hier.


Photo: Mo Alzoabi

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven