Als ik een glimlach op iemands gezicht kan toveren, is mijn dag geslaagd

Ali is een gediplomeerde arts uit Irak die in september 2019 in Nederland is aangekomen. Hij voelt zich enorm betrokken met de Corona situatie en vindt het vreselijk om thuis te zitten en niets te doen terwijl er een tekort aan zorgpersoneel is. “Ik hou van werken en ik ben blij dat ik dankzij NewBees een baan in de zorg heb gevonden”.

NewBees at work Ali nieuw featured

Oorspronkelijk komt Ali uit Irak waar hij zijn opleiding geneeskunde in de algemene geneeskunde en chirurgie heeft afgerond. Toen de situatie in Irak voor hem te gevaarlijk werd, is Ali naar Jordanië gevlucht waar hij drie jaar lang in zeer slechte omstandigheden heeft geleefd. Hij was alleen en had niets. Geen geld, geen identiteit, geen rechten. Ondanks deze moeilijke situatie heeft Ali in een ziekenhuis in Amman een jaar lang stage gelopen, waar hij veel heeft geleerd en ervaring heeft opgedaan. Tegelijkertijd verdiende hij een beetje geld door als freelancer medische rapporten op te stellen. “In Jordanië heb ik geleerd dat niets onmogelijk is.“ Via een hervestiging traject is Ali in september 2019 naar Nederland gekomen.

“In Jordanie heb ik geleerd dat niets onmogelijk is”

Voordat Ali in Nederland als arts mag werken moet hij een aantal examens afleggen, waaronder de AKV-toets (algemene kennis- en vaardighedentoets) en de beroepsinhoudelijke toets (BI-toets). De Nederlandse taal is een belangrijk onderdeel. Dankzij intensieve taallessen aan de VU in Amsterdam en heel hard studeren legt Ali in december dit jaar (2020) het laatste deel van het NT2 examen af. “Ik ben trots dat ik maar één jaar nodig had om de taal te leren.”

“Ik ben trots dat ik maar één jaar nodig had om de taal te leren.”

Ali vertelt dat juist de eenzaamheid die hij bij aankomst in Nederland heeft ervaren hem heeft geholpen. In Jordanië heeft Ali geleerd om zijn negatieve gevoelens in iets productiefs om te zetten. Zelfs in die moeilijke situatie heeft hij daar een stageplek en werk gevonden. Ook hier in Nederland werkt hij hard om zijn doel te bereiken. Zijn eerste mijlpaal is al in zicht: de Nederlandse taal helemaal onder de knie krijgen. Hij heeft zijn droom op een stuk papier opgeschreven dat op zijn koelkast hangt. Het is zijn toekomstige visitekaart: Ali Obaidi, BIG geregistreerde arts. “Ik zie het elke dag als ik opsta. Het geeft mij een goed gevoel.”

Volgende week zet Ali de eerste stap richting zijn droom: hij gaat als assistent zorgmedewerker bij het Zaans Medisch Centrum aan de slag. Ali is dankbaar voor alle steun die hij hier ontvangt. Van de gemeente, het wijkteam, zijn taalcoach. En van Gert, onze matcher in Zaanstad die hem de link naar deze baan heeft gestuurd.

“Als ik een glimlach op iemands gezicht kan toveren, is mijn dag geslaagd”

Ali vindt het helemaal niet erg dat hij nog niet als arts mag werken. Hij voelt zich enorm betrokken met de Corona situatie en vindt het vreselijk om thuis te zitten en niets kunnen doen terwijl er een tekort aan zorgpersoneel is. “Ik hou van werken en ik ben heel blij dat ik dankzij NewBees een baan in de zorg heb gevonden”. Door deze baan voelt Ali zich onderdeel van de maatschappij en levert hij een waardevolle bijdrage aan de Nederlandse zorgsector.

Daarnaast helpt deze baan hem begrijpen hoe het systeem in de Nederlandse ziekenhuizen werkt. Hoe de contacten tussen verpleegkundigen, patiënten en artsen lopen. Hoe om te gaan met patiënten. “Ik wil de vaktaal goed leren.” Ali hoopt op verschillende afdelingen te mogen werken en kijkt ernaar uit om ondersteuning aan verpleegkundigen en patiënten te geven. “Ik verheug me erop en ik weet dat het een goede ervaring zal zijn. Bovendien, als ik een glimlach op iemands gezicht kan toveren, is mijn dag geslaagd.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven