NewBees at Work: Het warme weerzien tussen twee bekenden uit het AZC

Op een ochtend loopt een mevrouw uit Uganda ons kantoor binnen voor een intake. Meteen voelt het als een weerzien met een goede vriend. Een van de matchers bleek namelijk met haar in hetzelfde AZC in Almere te hebben gezeten. ‘Hey, wat leuk om jou hier te zien! Wat goed dat je hier aan het werk bent. Het is je gewoon gelukt. Ik ben zo trots op jou!’ Het is ontroerend om te zien hoe blij ze was voor onze matcher dat hij een baan had. Het voelde alsof hij een rolmodel voor haar was. Nog blijer was ze toen ze erachter kwam dat hij haar matcher bleek te zijn. Daaropvolgend werd met veel geruststelling en bemoediging gereageerd: ‘Voor jou gaat we ook iets moois regelen, want soms heb je net een kans nodig; een deur waardoor je naar binnen kan. En dat was voor mij hier. Voor jou ga ik ook echt mijn best voor doen. Ik voel aan alles dat het gaat lukken.’

Het warme weerzien tussen twee bekenden uit het AZC featured

Nadat we aan tafel gaan zitten, beginnen we met de intake. Het blijkt dat ze aardig goed Nederlands kan, maar ze vond zelf dat het nog wel beter kon. We praten over haar opleiding, talenten en ambities. Ze heeft een passie voor cijfers en had in Uganda, haar land van herkomst, in een bank gewerkt. Nadat ze in Nederland was aangekomen, kreeg ze een kans op een ontwikkelingsplek bij een bank in het kader van diversiteit. Dat leek echter mooier dan het uiteindelijk was. Diversiteit op de werkvloer betekent namelijk meer dan alleen nieuwkomers aannemen en in je team zetten. Zonder de juiste begeleiding bleek het uiteindelijk voor beide partijen geen succes. En zo kwam ze terecht bij NewBees.

‘Je hebt een baan! Ik ben zo trots op jou’

Het belang van intrinsieke motivatie

De zoektocht naar een geschikte werkplek begint bij de intrinsieke motivatie van de newbie. Daarin spelen niet alleen opleiding en werkervaring mee, maar ook ambities en dromen. Want wat wilde zij het allerliefste? Zelfvoorzienend zijn. Waarom? Omdat ze altijd in staat was geweest om voor zichzelf te zorgen en nu het gevoel had dat anderen voor haar moesten zorgen. Daar wilde ze zo snel mogelijk verandering in brengen. Daarom gingen we op zoek naar een werkplek met uitzicht op een baan. En dat lukte! Zij het niet dat toen de match rond was, ze zwanger bleek te zijn en het daardoor uiteindelijk (voorlopig) niet door ging.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven