Newbees at work: Huruy aan de slag bij de Voedselbank

Sinds 5 maart werkt Huruy (26 jaar) een dag in de week als vrijwilliger bij de Voedselbank in Amsterdam. Hier helpt hij met het verdelen van de pakketten en krijgt hij heftruck rijles om hopelijk binnenkort zijn diploma voor heftruckchauffeur te behalen. Huruy kwam in 2015 uit Eritrea naar Nederland. Via Semhar, een goede vriendin die werkt als matcher bij NewBees Amsterdam, maakte hij kennis met NewBees.

Huruy bij de Voedselbank nieuws featured

Huruy: “Ik wil heel graag mijn diploma voor heftruckchauffeur halen. Daarom ben ik zo blij met deze traineeship. Maar dit is niet de enige reden. Als ik bij de voedselbank aan het werken ben, dan denk ik aan alle families met kleine kinderen, aan mensen die door Corona hard getroffen zijn en geen baan hebben. Steeds meer mensen hebben het moeilijk en maken gebruik van de voedselpakketten. Door dit werk help ik niet alleen de voedselbank maar ook deze mensen, deze families. Daar word ik blij van.”

Binnenkort rijexamen

“Elke week krijg ik ’s middags bij de Voedselbank twee uur heftruck rijles. Binnenkort heb ik mijn rijexamen. Om de theorie te leren, kreeg ik van mijn begeleider een boek waar alle regels in staan. Het boek is in het Nederlands. Ik begrijp niet alles, maar alles wat belangrijk is snap ik. Als ik mijn diploma haal, dan mag ik zelfstandig, zonder begeleider, de heftruck rijden. Dit traineeship duurt in totaal zes maanden. Ik heb nog tijd na mijn examen om veel rijervaring op te doen. De locatie in Amsterdam is ook het regionale distributiecentrum van Noord-Holland. Wij zijn verantwoordelijk voor het ontvangen en verdelen van het voedsel voor bijna zeventig voedselbank locaties. In de ochtend komen de vrachtwagens binnen en ik help met het verdelen van het voedsel per locatie in het warenhuis.”

Mijn collega’s helpen mijn spreekvaardigheid te verbeteren

“Ik heb goed contact met mijn collega’s. Tijdens de pauzes praten we over het leven in Nederland, over ons werk. Ik vertel over mijn land, mijn cultuur. We delen onze verhalen. Ik heb gedurende twee jaar taallessen gevolgd bij NLtraining. De gesprekken met mijn collega’s helpen mijn spreekvaardigheid te verbeteren. Tegenwoordig help ik soms Eritrese vrienden en collega’s die minder goed Nederlands spreken.”

Meer kansen op een goede baan

“Na dit traineeship ga ik verder met studeren. Vorig jaar heb ik mijn mbo-diploma elektrotechniek niveau 1 gehaald. Ik wil nu niveau 2 halen. De combinatie van het mbo-diploma niveau 2 en het heftruckchauffeur certificaat biedt mij meer kansen op een goede baan. Bij een lichtbordreclame bedrijf bijvoorbeeld, waar ik vorig jaar stage heb gelopen. Installeren, repareren, monteren, onderhouden, ik vind alles leuk. Als mijn koelkast kapot is, dan repareer ik het zelf! Ik help ook mijn buren als ze problemen hebben met hun apparaten. En zij helpen mij als ik iets in het Nederlands niet begrijp.”

Huruy’s traineeship kwam tot stand vanuit ons ProSocial Traineeship, dat onderdeel is van de Maatschappelijke Diensttijd. Meer weten? Bekijk ons project Prosocial.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven