NewBees at Work: Laagdrempelig Nederlands leren bij de kinderen op De Faam

Als ik Praktijkschool De Faam in Zaandam binnenstap en bij de receptie naar Qin vraag, komt direct het antwoord: ‘Oh, die is even met de kinderen boodschappen doen’. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En dat is het niet.

Verhaal door: Gert Schouten, matcher Zaanstad

De Faam is een bijzondere school waar kinderen die net even wat minder makkelijk leren, worden voorbereid op een zelfstandig leven waarin ze zich net als iedereen goed kunnen redden. NewBees was dan ook heel blij met de stageplaats die werd aangeboden. Qin is de eerste nieuwkomer die gebruik maakt van het aanbod. Ze is nu een paar weken aan de slag en ik ben hier op werkbezoek. Kijken of de wederzijdse verwachtingen uitkomen, Qin op haar plek zit en of er zaken moeten worden bijgesteld.

Qin is in China geboren, naar Nederland gekomen en doet haar uiterste best om zo snel mogelijk haar plekje te vinden in de Nederlandse samenleving. Dat gaat super goed, alleen de taal blijft een punt van aandacht.

Daarom zocht NewBees een plek waar veel Nederlands gepraat wordt. Dat zit wel goed met de kinderen van De Faam.

Zij doen namelijk veel zelf, maar vooral met elkaar. Boodschappen voor de lunch, tafels klaarzetten, opruimen, de koffie en theehoek op orde houden en zo nog veel meer klusjes. En Qin helpt ze daarbij.

Overleg met Qin en Koen

Als we samen met Koen van De Faam aan een tafeltje zitten is het een gezellige drukte om ons heen. Aarzelend begint Qin te praten, hier en daar zoekend naar een woord, maar ik zie het enthousiasme in haar ogen. De kinderen vonden het eerst best wel een beetje spannend, maar na een paar dagen vonden ze het juist leuk. Ze helpen Qin met het vinden van de goede woorden. Daarnaast vinden ze het gezellig om met haar op pad te gaan om bijvoorbeeld boodschappen te doen.

Koen is ook heel tevreden.

‘Ze is echt een aanwinst voor de school’.

Aantal dagen werken

Alleen denkt hij dat de 4 dagen per week misschien wat veel is voor Qin. Dat wordt aan de andere kant van de tafel voorzichtig beaamd. Qin lijkt het moeilijk te vinden om dat te zeggen, maar daarvoor zijn we nu juist bij elkaar! ‘Zullen we er dan 3 dagen van maken? Je leert ook zoveel nieuwe dingen en gaat ook nog naar de taalschool. Dat is best veel allemaal’. ‘Graag’, zegt Qin opgelucht. ‘Als er wat is dan kun je me altijd via WhatsApp een bericht sturen. Koen kan mij ook altijd benaderen. We zijn er voor jullie.’

We spreken af om over een week of 8 weer een keer bij elkaar te komen. Als ik afscheid neem van Koen zie ik Qin alweer met kinderen in de weer om tafels recht te zetten. De bel voor de pauze gaat. Een mooie stageplaats waar Qin nog veel kan leren en die ook nog echt wat bijdraagt aan deze mooie school.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven