Nieuwe participatiebouwstenen ontworpen in co-creatie met stagiaires Youssra El Kadi en Ashraf Rezek

Ashraf Rezek studeert toegepaste Psychologie en Youssra El Kadi Sociaal werk beide aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij liepen vijf maanden stage bij NewBees in Leiden. Tijdens deze stage begeleidden en matchten zij nieuwkomers en deden onderzoek naar twee nieuwe bouwstenen: ‘Media in Nederland’ en ‘Dichtbij Huis’.

Youssra: “We onderzochten eerst de behoeften van de mensen. Wat vinden ze leuk? Wat willen ze leren? Bij het ontwerpen van deze bouwsteen was de input van de deelnemers essentieel.”

Ashraf: “Iedere deelnemer is anders. Er zijn mensen die slecht lezen en schrijven, anderen spreken vijf talen. Daarom ontwikkelt NewBees participatietrajecten waar iedereen iets aan heeft, gebaseerd op de individuele talenten en ambities van mensen.

Youssra:”De bouwsteen ‘Media in Nederland’ is een cyclus van acht weken waarin deelnemers zelf hun eigen weg vinden in het grote aantal mediabronnen. Tijdens een start-groepsbijeenkomst krijgen mensen instructies en adviezen op maat. Iedereen maakt een persoonlijk plan geïnspireerd door een lijst met links naar diverse mediakanalen over allerlei voor hen relevante thema’s zoals (lokaal) nieuws, koken, cultuur, natuur etc.. De deelnemers gaan zelfstandig of in kleine groepjes aan de slag en krijgen tijdens deze periode tips, tools en begeleiding op afstand. Ze houden wekelijks hun activiteiten en ervaringen bij. In de laatste week komt de groep weer bij elkaar voor terugkoppeling en uitwisseling.

Ashraf:”De bouwsteen ‘Dichtbij Huis’ is ook een cyclus van acht weken waarin deelnemers er op uit gaan in hun eigen buurt of woonplaats. Aan het begin krijgen deelnemers tips op maat over lokale voorzieningen en buurtactiviteiten. Ze maken een persoonlijk plan met focus op die dingen die zij zelf nodig hebben in hun leven zoals wat er te doen is met je kinderen, waar te sporten of waar sociale of culturele zaken te doen zijn. Soms vormen mensen per buurt of interessegebied subgroepjes. Aan het eind worden ervaringen uitgewisseld en ervaringen gedeeld.

Ashraf

Het is heel leuk om te zien hoe deelnemers met elkaar omgaan, dat ze van elkaar leren. Ze geven elkaar tips, gaan samen op stap, en brengen lekkere hapjes naar de lessen. Ik word er blij van!

Ashraf

Youssra: “Deelnemers vinden de flexibiliteit fijn, niet elke week naar een les komen. Zelfstandig aan de slag gaan. Uiteraard blijven de NewBees matchers de deelnemers motiveren en inspireren. Via WhatsApp groepen houden we contact en we spreken elkaar toch elke week tijdens de andere bouwstenen zodat er ruimte is om te vragen hoe het gaat en of alles lukt”

Ashraf:  “De activiteiten dichtbij huis die deelnemers deden waren o.a. naar de bibliotheek, de dierentuin, de markt, of naar de huisarts. Anderen deden mee aan sportdagen in het buurthuis. Een deelnemer ging nieuwe steden ontdekken.  Hij bezocht Den Haag en Haarlem en nam zijn zoon mee. Iemand anders nodigde zijn Nederlandse buren thuis uit voor een kop koffie” 

Youssra: “Dankzij de participatie bouwsteen Media in Nederland verbeteren mensen hun digitale vaardigheden en vinden ze nuttige informatie en inspiratie over allerlei onderwerpen. Het wordt zo makkelijker je weg in de Nederlandse samenleving te vinden. Een jonge Eritreesche met interesse in dieren deelde tijdens de feedback workshop enthousiast mee dat ze door deze video’s Nederlandse woorden over dieren heeft geleerd. Een andere deelnemer die in een restaurant werkt vertelde dat hij door bouwsteen ‘Media in Nederland’ interessante nieuwe recepten heeft ontdekt. ” 


NewBees biedt, (duale) inburgerings- en participatietrajecten aan gemeenten. Of u op zoek bent naar complete inburgeringstrajecten taal en inburgering, of enkel specifieke participatie- bouwstenen ten behoeve van de leerroutes, zorgen wij ervoor dat onze aanpak aansluit bij het aanbod van uw gemeente. Hier vindt u meer informatie over onze participatie programma’s en andere diensten voor gemeenten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven