Met begeleiding van NewBees en Refugee Talent Hub, zijn nieuwkomers aan het werk in de IT bij Achmea.

Veel nieuwkomers hebben werkervaring en willen ook in Nederland graag werken maar hebben nog moeite met de taal. Aan de andere kant zijn er veel IT-vacatures die geschikt zijn voor nieuwkomers. Achmea, NewBees en de Refugee Talent Hub organiseren een programma waarin een groep van 4 statushouders voor een jaar betaald aan het werk gaan in de IT bij Achmea en begeleiding ontvangen op het gebied van professionele ontwikkeling en taal. Aan het eind van het jaar is er de mogelijkheid tot contractverlenging. Duaa Ashtar volgt een bachelor studie Artificial Intelligence aan de VU in Amsterdam. Ze werkt daarnaast een dag per week als matcher bij NewBees, waarin zij de deelnemers van dit programma begeleidt.

Duaa: “Ik plan wekelijkse één op één gesprekken met elke deelnemer en maandelijkse intervisie  momenten in de vorm van groepsbegeleiding. Deze bestaan uit workshops over werken in  Nederland en in het bijzonder werken bij Achmea. De deelnemers dragen ook zelf onderwerpen aan  op basis van wat ze zelf meemaken. Wat vinden zij moeilijk? Welke obstakels komen zij tegen? Wat  kan ik voor ze betekenen? Wat kan Achmea beter doen? Ik vraag wat zij nodig hebben en zorg dat er tijd en ruimte is voor discussie.”

Hoe ga je om met collega’s in Nederland?

“Hoe om te gaan met collega’s is een veel terugkerende topic. Hoe begin je een gesprek? Over welke thema’s mag je met collega’s praten? Een deelnemer voelde zich een beetje geïsoleerd. Ik besprak met hem de suggestie van een andere deelnemer om korte koffieafspraken met zijn collega’s te plannen, op het werk, tijdens de pauzes, om kennis te maken. Twee weken later tijdens onze één op één meeting vertelde hij: “Ik had een buddy die mij een beetje hielp. Nu is het hele team mijn buddy!” Hij straalde! Taal is vaak een barrière. Daarom is het fijn dat Achmea hen ook een intensief taaltraject aanbiedt.”

“Als ik merk dat mensen zich veilig en fijn voelen bij hun werk, dat ze hun taken en mogelijkheden goed begrijpen, dan word ik gelukkig en denk ik dat ik mijn werk goed doet.”

Maatwerk, dichtbij en persoonlijk

“Iedere deelnemer vraagt om een andere persoonlijke benadering. Sommige mensen zijn open, delen alles, stellen zelf oplossingen voor en vragen mij direct om dingen voor hen te regelen. Om informatie te krijgen van deelnemers die juist meer gesloten zijn, stel ik open vragen, vertel ik verhalen. Ik gebruik daarbij mijn eigen ervaring als nieuwkomer in Nederland, mijn kennis van het IT vakjargon en mijn expertise als matcher bij NewBees. De focus op mensen en het bieden van maatwerk is de kern van wat NewBees doet. Deze werkwijze pas ik toe in dit programma.”

Vertrouwen

“Ik ben veel jonger dan de deelnemers die ik begeleid en in het begin vroeg ik me af of zij mij zouden vertrouwen. Tot nu toe lukt het gelukkig. Als ik merk dat mensen zich veilig en fijn voelen bij hun werk, dat ze hun taken en mogelijkheden goed begrijpen, dan word ik gelukkig en denk ik dat ik mijn werk goed doe. En als ze een contractverlenging krijgen dan is het helemaal top!”

Voor meer informatie over het project vind je hier.


Duaa Ashtar

Duaa Ashtar (24) was zeventien toen ze naar Nederland kwam. In Syrië, haar geboorteland waar ze  opgroeide, was Duaa op school de beste leerling van haar klas en haalde ze alleen hoge cijfers. In  Nederland mocht zij niet meteen naar een gewone middelbare school. Zij moest eerst naar de ISK  (Internationale Schakelklas) om de nederlandse taal te leren. Zij studeerde keihard, binnen twee jaar haalde zij haar HAVO diploma en ging daarna door naar het VWO. Haar kinderdroom om arts te worden ruilde zij in voor een  bachelor studie Artificial Intelligence. In september 2021 begon Duaa als matcher bij NewBees op de  locatie in Haarlemmermeer. Een jaar later werd zij gevraagd om mee te werken aan een project van  Refugee Talent Hub in samenwerking met NewBees waarin zij nieuwkomers begeleiden tijdens hun  traject als IT’er bij Achmea.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven