Podcast: Migratie in De Nieuwe Polder

In deze podcast neemt Money Matters ons mee door de recent verschenen essaybundel: de Nieuwe Polder. Elke aflevering horen we de schrijvers van een van de essays uit de bundel. In deze aflevering luisteren we naar Annemiek Dresen en Manal Janbeh over het thema migratie uit hun essay: Sta open voor het onbekende – Hoe we in het migratiedebat kunnen omdenken”.

Als nieuwkomer in Nederland wordt het je niet makkelijk gemaakt. Lange wachttijden en veel regels zorgen ervoor dat mensen een lange periode aan de zijlijn staan, in plaats van mee kunnen doen in de maatschappij. ” Volgens Annemiek en Manal kan en moet dit anders. De focus verleggen naar wat mensen wél kunnen, is een belangrijk begin.

Asielzoekers moeten soms wel twee jaar wachten tot ze een woning toebedeeld krijgen. Tot die tijd hebben ze geen toegang tot taalles of werk, en daarmee gaat veel talent verloren. Dat proces moet versneld.” Volgens Annemiek, ligt de focus te veel op taal. Op dit moment zitten veel mensen thuis, terwijl ze heel veel kunnen, behalve de Nederlandse taal. Snellere toegang tot een werkplek kan dus een groot verschil maken.

Luister mee via: Spotify, ITunes of de Website van Social Finance NL.

Host: Ruben Koekoek
Productie: Spraakmaker Media
Redactie: Daphne SprecherSam Wansink, en Egidio Bundel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven