Ramil: “Ik heb veel te bieden en word vast en zeker een gewaardeerde werknemer, ongeacht waar ik zal werken.”

Ramil Huseynov (41) is docent Engels. Hij kwam in 2019 met zijn vrouw en twee kinderen naar Nederland en heeft van december 2020 tot juli 2021 vrijwilligerswerk gedaan op Quadratum, een speciale basisschool voor hoogbegaafde kinderen in Rotterdam.

Ramil: “Ik was heel blij met het vrijwilligerswerk waar Nagham, mijn matcher van NewBees, mij aan koppelde. Werken op een Nederlandse school hielp mij het onderwijssysteem te begrijpen. De samenwerking met andere docenten gaf mij inzicht in de aanpak en methodes die hier worden gebruikt. En ik oefende mijn Nederlands. Dat is belangrijk voor mijn inburgering en integratie.”

Ik kon altijd bij collega’s terecht voor advies

“De sfeer op school was heel goed. In het begin had ik soms moeite om met leerlingen om te gaan. Ik was nieuw, ik kom uit een ander land, een andere cultuur. Ik heb veel ervaring als docent Engels maar weinig ervaring in het speciaal onderwijs. Sommige kinderen werden snel ongeduldig of vroegen om veel persoonlijke aandacht. Ik kon altijd bij collega’s terecht voor advies en pasde mijn aanpak aan de specifieke behoeften van de leerlingen.”

“Er is een gebrek aan leraren in Nederland en ik heb nog geen passend werk kunnen vinden. Ik begrijp het niet helemaal maar ik ben ervan overtuigd dat ik vroeg of laat een mooie baan zal vinden.

Mijn collega’s waren nieuwsgierig en eerst ook toch een beetje wantrouwend

“Ik was de enige docent op school die niet in Nederland had gestudeerd. Ik heb in 2005 mijn Master in Engels en Pedagogie gehaald in Azerbeidzjan. Mijn collega’s waren natuurlijk nieuwsgierig en eerst ook toch een beetje wantrouwend. Ze stelden mij veel vragen. Over mijn land, mijn opleiding, mijn ervaring als docent. Omdat ik vrijwillig was en maar twee of drie keer per week les gaf, kon ik niet aanwezig zijn bij alle teamvergaderingen. Maar als ik erbij was deelde ik mijn inzichten en ideeën en gaf ik ook advies aan collega’s. Zo hebben zij mij leren kennen, vertrouwen en waarderen.”

Nederlands taalniveau B2 is vereist

“Al mijn diploma’s zijn gewaardeerd en gecertificeerd door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs. Ik heb documenten waarin staat dat ik het recht heb om als docent Engels te werken in alle onderwijsinstellingen in Nederland. In het basisonderwijs moet ik minimaal B2-niveau Nederlands hebben. Voor middelbare scholen, beroepsscholen of hoger onderwijs is er geen eis betreft het Nederlands taalniveau. Ik heb op meerdere vacatures voor leraar Engels gesolliciteerd en wat blijkt? Alle scholen willen toch minimaal Nederlands taalniveau B2. Op de Quadratum school was trouwens de situatie anders. Ik mocht daar als vrijwilliger les geven tot het einde van mijn contract. Mijn doel is dus nu om zo snel mogelijk het B2 niveau te halen. Vanwege Corona heb ik acht maanden vertraging opgelopen in de inburgeringstaallessen. Ik hoop dit zo snel mogelijk weer in te kunnen halen.”

Brede zoektocht naar een baan

“Ik ben op zoek naar een baan en heb veel contact met Nagham hierover. Liefst sta ik voor de klas maar ik heb niet alleen werkervaring als leraar Engels. Ik heb ook als vertaler en als administratief en logistiek medewerker bij grote bedrijven gewerkt. Ik zou bijvoorbeeld voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag documenten kunnen vertalen van Azerbaijani naar Engels.”

Als we alle barrières passeren, komt alles goed

“Ik hou van Rotterdam, ik hou van Nederland. Ik ben blij dat we hier wonen. Dankzij mijn studie van de Engelse taal en literatuur is het voor mij niet zo moeilijk om de Nederlandse cultuur te begrijpen. Mijn vrouw en ik hebben helaas niet veel tijd voor een sociaal leven met Nederlanders. We zijn druk bezig met taallessen, werk zoeken, de zorg voor onze kinderen en de administratie. Mijn grootste zorg nu is de bureaucratie. Als nieuwkomer heb je te maken met heel veel verschillende organisaties, veel regels, veel papieren en alles is in het Nederlands. Maar als we alle barrières passeren, komt alles goed.”

Ik ben ervan overtuigd dat ik vroeg of laat een mooie baan zal vinden

“Er is een gebrek aan leraren in Nederland en ik heb nog geen passend werk kunnen vinden. Ik begrijp het niet helemaal maar ik ben ervan overtuigd dat ik vroeg of laat een mooie baan zal vinden. Ik heb zoveel vaardigheden, zoveel competenties, zoveel kennis. Ik spreek redelijk goed Russisch, en vloeiend Azerbaijani, Engels en Turks. Ik hoop binnenkort voor de klas te mogen staan als docent Engels of bij een internationaal bedrijf een baan te krijgen als logistiek of administratief medewerker. Ik heb veel te bieden en ongeacht waar ik word aangenomen word ik vast en zeker een gewaardeerde medewerker.”

Wil je meer weten over het aannemen van nieuw talent in jouw organisatie? Meld je aan voor een van onze workshops of neem contact op met info@new-bees.org voor een vrijblijvend advies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven