Rouba Saada vertelt over haar werk als coördinator van het nieuwe team van NewBees in Purmerend

Rouba woont met haar man en twee kinderen in Edam. Voordat ze 19 jaar geleden naar Nederland kwam, was zij in Syrië geschiedenis-, aardrijkskunde- en maatschappijleer docent. Hier in Nederland heeft ze diverse banen gehad. Zoals tolk bij Vluchtelingenwerk Nederland en onderwijsassistent bij taalschool Fiolet. Daar ondersteunde ze docenten bij de ONA (Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt) lessen en examens. Via Fiolet kwam Rouba in contact met NewBees.

Rouba: “NewBees zocht een coördinator om locatie Purmerend op te starten. Ik sprak met Inge Kaaijk, de operationeel coördinator Noord-Holland en met Dorien Marres onze operationeel directeur. Het klikte meteen met beiden.

Rouba Saada

“De eerste twee maanden waren pittig. We begonnen vanuit de Bibliotheek in Purmerend. Een gloednieuw NewBees team, we moesten alles nog leren én er waren al 40 deelnemers aangemeld. We voerden met iedereen een intakegesprek, leerden de mensen kennen. We verhuisden naar een eigen kantoor, richtten alles in, en stelden groepen samen. De eerste filmeducatieworkshop ging over Purmerend. Direct daarna gingen we op wijksafari en bezochten de plekken uit de film.”

Groei

“Iedereen is enthousiast en gemotiveerd. Mensen willen graag leren en meedoen, bij voorkeur op een plek die bij hen past. NewBees kijkt altijd naar het talent en de ambitie van mensen. De eerste drie groepen zijn volop aan de slag en we voeren nu intakegesprekken met ruim 30 nieuwe deelnemers. Ik ben daarom op zoek naar nieuwe collega’s.”

Uitdagende baan

“Deze functie past perfect bij mij. Het is een uitdagende baan, en daar houd ik van. Mijn kwaliteiten worden door deze functie beter. Ik ben nu begripvoller dan voorheen. Ik leer om vanuit verschillende perspectieven naar dingen te kijken. Ik geniet enorm van het contact met de deelnemers, collega’s, de andere NewBees coördinatoren, met Inge, mijn manager. Als coördinator moet ik veel organiseren, mijn team inspireren en problemen oplossen. Ik leer veel en dat vind ik fijn: ik ben altijd in de leermodes. Elke dag ontmoet ik interessante mensen.”

Mooie samenwerking met de gemeenten

“Ik werk ook met veel plezier samen met de casemanagers en beleidsadviseurs van de gemeenten Purmerend en Edam/Volendam. Deze gemeenten zorgen voor goede verbinding tussen alle (maatschappelijke) organisaties. Hierdoor kunnen we goed netwerken en activiteiten organiseren. Zo organiseerden we onlangs een sportdag met Spurd, een organisatie voor sport en sportieve recreatie in Purmerend. Ze verzorgden daarvoor eerst een workshop voor onze deelnemers over sport en bewegen waar iedereen heel enthousiast van werd. Daarna bood Spurd onze deelnemers gratis activiteiten en ook vrijwilligers-werkplekken.”

Zoveel talent

“Tijdens de sportdag, begon een vrouw die tijdens andere activiteiten meestal bescheiden en verlegen was, spontaan te bewegen en enthousiast mee te doen. Opeens leek ze enorm veel zelfvertrouwen te krijgen. Daar doen wij het voor. De programma’s van NewBees doen deelnemers hun kracht, talent en mogelijkheden ontdekken en vergroten hun zelfvertrouwen. Ik wil met mijn team de nieuwkomers in Purmerend, Edam en Volendam goed begeleiden en ondersteunen om hun weg naar een goed leven hier te vinden, naar een goede baan die bij hun talent, vaardigheden en ambities past. Ik zie zoveel talent, het zou zonde zijn als dat onbenut blijft.”


NewBees opende in 2023 twee nieuwe locaties: in Purmerend voor nieuwkomers uit Purmerend, Edam en Volendam in de Z-route en de B1-route, en in Alkmaar voor deelnemers in Z-route en nieuwkomers die nog onder ‘de oude inburgeringswet’ vallen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven