Sweco laat zich inspireren door de verschillen die de organisatie rijk is

Na speeddate sessies, interviews, een persoonlijkheidstest én een vaardighedentoets ging Shadi (31) onlangs aan de slag als civiel ingenieur bij Sweco, zijn eerste betaald baan in Nederland. Met 17.500 werknemers, waarvan bijna 2.000 in Nederland, is Sweco Europa’s grootste architecten- en ingenieursadviesbureau.

Shadi_Civil engineer

Shadi: “Ik werk in een team dat bruggen en tunnels ontwerpt. Voor het eerst in mijn carrière heb ik een fietsenbrug berekend! In Syrië worden geen bruggen speciaal voor fietsen gebouwd, althans nog niet. Mijn team bestaat uit ingenieurs, een teamleider, projectleiders en ontwerpers. Meeste zijn Nederlanders maar ik heb ook collega’s uit verschillende landen in het Midden-Oosten. We praten Nederlands met elkaar. Dat is heel goed om mijn taal te verbeteren.”

“Voor het eerst in mijn carrière heb ik een fietsenbrug berekend!”

Goede begeleiding, behulpzame collega’s en flexibele werktijden

”Mijn werkbegeleider en andere collega’s helpen mij met alles wat voor mij nieuw is. Het werksysteem, de administratie, berekeningenmethodes die hier anders zijn. Al mijn collega’s zijn aardig en behulpzaam. Ook mijn teammanager, wat ik heel bijzonder vind. In andere landen had ik meestal teammanagers die streng, serieus en onaardig waren. Hier is de sfeer vriendelijk, minder hiërarchisch en ik mag eigen ideeën voordragen. Dit is voor mij nieuw, positief en motiverend. Net als de flexibele werktijden. Ik mag zelf bepalen waar en wanneer ik werk. Meestal werk ik twee dagen op Sweco’s hoofdkantoor in De Bilt en drie dagen thuis of op het kantoor in Rotterdam. Zolang ik veertig uur per week werk en mijn uren aan projecten koppel, mag ik elke dag beginnen en eindigen wanneer ik wil.”

Laat je inspireren door de verschillen in je organisatie

“Sweco is een bedrijf dat zich laat inspireren door de verschillen die de organisatie rijk is. Divers, uitdagend en vol leven. Zo staat het bedrijf op de website beschreven en zo voelt het. Meer werkgevers in Nederland zouden inspiratie moeten halen bij bedrijven zoals Sweco. Nieuwkomers brengen talent, vaardigheden en kennis met zich mee. Toch hebben ze moeite om een baan te vinden. Is het een kwestie van vertrouwen? Ik denk dat werkgevers het spannend vinden om mensen aan te nemen uit landen die voor hen onbekend zijn. Dat vind ik jammer, een gemiste kans. Mijn advies aan deze bedrijven: bied nieuwkomers een traineeship aan en zie hoeveel moois het oplevert.”

Mijn masterdiploma’s zijn gelijk aan de Nederlandse masterdiploma’s

“Na het behalen van mijn master in Civiele Techniek heb ik een aantal jaren in Syrië gewerkt, onder andere voor NGO’s die gebouwen moesten renoveren en nieuwe kantoren bouwen. Daarnaast werkte ik als docent engineering op de universiteit. Met een studiebeurs heb ik in Hongarije verder gestudeerd en haalde ik in 2019 mijn tweede master in Structural Engineering. Meteen daarna kwam ik naar Nederland. Ik heb mijn diploma’s laten waarderen, ze zijn gelijk aan Nederlandse masterdiploma’s. Daar heb ik geluk gehad. Ik ken artsen en advocaten die hun beroep in Nederland nog niet kunnen beoefenen omdat hun diploma’s niet op hetzelfde niveau worden gewaardeerd.”

Op advies van NewBees op speeddate met Sweco

”Ongeveer een jaar geleden begon ik werk te zoeken en kreeg ik van mijn contactpersoon van de gemeente Rotterdam een paar links, waaronder die van NewBees. Ik maakte kennis met matcher Nagham, zij nodigde mij uit voor een intake gesprek en coaching sessie. We hadden wekelijks contact, we spraken over de vacatures die ze mij stuurde en over andere mogelijkheden om een baan te vinden in mijn vakgebied. Zoals de speeddate sessies van Refugee Talent Hub waarop Nagham mij attendeerde. Zo heb ik Sweco leren kennen. Na een tweede speeddate nodigde zij mij uit voor een sollicitatiegesprek. Het traject duurde een paar maanden, want naast een tweede gesprek moest ik ook verschillende testen afleggen. Uiteindelijk bood Sweco mij een contract aan.”

Ik heb vol vertrouwen in mijn toekomst in Nederland

“Ik wil de rest van mijn leven in Nederland blijven. Met mijn vrouw die vorig jaar naar Nederland kwam, en met onze kinderen die wij in de toekomst hopen te krijgen. Dankzij het onderwijssysteem, de werkgelegenheid en de vrijheid is Nederland een mooi land voor kinderen om op te groeien. En we vinden het geweldig om in Rotterdam te wonen, een wereldstad met mensen uit ruim 130 verschillende landen. Mijn vrouw is ook civiele ingenieur en zal volgend jaar een baan zoeken, zodra zij taalniveau B1 heeft gehaald. Zelf ga ik mijn kennis en vaardigheden in mijn vakgebied verder ontwikkelen. Als alles goed gaat dan wordt mijn zes-maanden contract bij Sweco hopelijk verlengd.”

Wil je meer weten over de meerwaarde van inclusie en diversiteit voor jouw organisatie? Meld je aan voor een van onze workshops of neem contact op met info@new-bees.org voor een vrijblijvend advies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven