Tijdens het filmeducatie programma van NewBees leert Awad over het Leids Ontzet

Awad komt uit Syrië. Hij woont in Leiden en is bezig met zijn inburgeringstraject bij NewBees Leiden e.o. onder de Z-route.

Awad: “Ik ga drie dagen per week naar NLtraining waar ik Nederlandse taallessen volg en ik doe participatie-activiteiten bij NewBees. Vandaag deed ik mee aan het filmeducatie programma. Het ging over ‘Het Leids Ontzet’. Ik vind het leuk en interessant om te leren over de stad waar ik woon. Over de cultuur, de tradities, de geschiedenis.

Gesprekken over haring en Het Leids Ontzet

“Mila en Abeer, de NewBees begeleiders, leggen alles goed uit aan de hand van filmpjes. Ze stellen ons vragen om gesprekken en discussies te starten. Vandaag ging het dus over alles wat gebeurt tijdens ‘Het Leids Ontzet‘, het feest der feesten in Leiden. We hebben video’s gekeken over ‘Haring & Wittebrood‘, over het ‘Minikoraal‘. Mila vroeg of wij al haring hebben geproefd en of wij het lekker vinden. Mustafa die meedoet aan de participatie activiteiten is er gek op. Ik moet er nog aan wennen.”

“Naast de taallessen en de participatieactiviteiten, werk ik twee dagen per week als vrijwilliger-klusjesman bij BuZz. Ik werk in de tuin en ik help met het opknappen van het buurthuis – Huis van de Buurt Eigen Wieken – in de Merenwijk. Hiervoor heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij het Kringloopwarenhuis.

In Syrië werkte ik in de bouw. Ik ben gespecialiseerd in ramen en aluminiumwerk. Als ik klaar ben met mijn inburgering hoop ik werk te vinden in de bouw.”

Tijd goed benutten en meteen meedoen

“In een relatieve korte periode heb ik al veel uren gemaakt in mijn inburgeringstraject. Daar ben ik trots op. Binnen drie jaar moet ik 800 uren taalles en 800 uren participatie activiteiten doen. Op dit moment heb ik veel tijd want ik ben hier alleen. Ik wacht op mijn vrouw en mijn kinderen die in Syrië zijn gebleven. Ik hoop dat ze snel ook naar Nederland mogen komen. Tot dan wil ik mijn tijd zo goed mogelijk benutten met het leren van de taal, van de Nederlandse maatschappij en de arbeidsmarkt. Bovendien is het fijn om mensen leren kennen, actief te zijn en mee te doen. Op mijn werk heb ik leuke, lieve collega’s die mij goed ondersteunen. We spreken Nederlands samen. Zo leer ik de taal sneller.”


NewBees biedt, (duale) inburgerings- en participatietrajecten aan gemeenten. Of u op zoek bent naar complete inburgeringstrajecten taal en inburgering, of enkel specifieke participatie- bouwstenen ten behoeve van de leerroutes, zorgen wij ervoor dat onze aanpak aansluit bij het aanbod van uw gemeente.

Hier vindt u meer informatie over onze participatie programma’s en andere diensten voor gemeenten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven