Tussen de Grenzen: Samenwerking met Museum Arnhem

Manon Braat, conservator hedendaagse kunst bij Museum Arnhem, heeft lang de wens gekoesterd voor een tentoonstelling rondom migratie. Dit werd ‘Tussen Grenzen: Migratie, Macht en Grenzeloze Verbeelding‘. Wat betekent het om alles achter te laten en elders opnieuw te moeten beginnen? Waar ben je welkom en waar niet? En wanneer voel je je thuis in een ander land? Kunstenaars en Arnhemmers geven in deze tentoonstelling antwoorden op deze vragen.

Domenique Himmelsbach de Vries, een van de deelnemende kunstenaars, begon in 2013 met het portretteren van mensen zonder identiteitsbewijs om aandacht te vragen voor staatloze burgers. In samenwerking met het team van NewBees Midden-Gelderland en studenten van ArtEZ University of the Arts, heeft hij portretten van jonge vluchtelingen gemaakt voor deze tentoonstelling. Deze serie is nu opgenomen in de vaste collectie van Museum Arnhem, waar we heel erg trots op zijn.

“Ik was verrast en ontroerd door alle enthousiaste reacties.” (Manon Braat)

Bastiaan Kuijt, regiocoördinator van NewBees Midden-Gelderland, vertelt: “Toen Manon mij vroeg of we konden helpen, dacht ik meteen aan de jonge mensen uit de noodopvang, een boot aan de kade van Arnhem. We hebben afgestemd met het COA en de jongeren uitgenodigd bij NewBees.”Bastiaan: “Domenique en de studenten van ArtEZ, sommigen zelf migranten in Arnhem, vertelden over het project, gingen in gesprek met de deelnemers en tekenden hun portretten. Tijdens andere sessies tekenden de deelnemers zelf. NewBees matchers waren altijd aanwezig om te vertalen. De opening van de tentoonstelling in Museum Arnhem, waar de deelnemers met hun portretten in een bijzondere optocht door de tuin liepen was een hoogtepunt.”

Hoogtepunt: de opening

Bastiaan: “Domenique en de studenten van ArtEZ, sommigen zelf migranten in Arnhem, vertelden over het project, gingen in gesprek met de deelnemers en tekenden hun portretten. Tijdens andere sessies tekenden de deelnemers zelf. NewBees matchers waren altijd aanwezig om te vertalen. De opening van de tentoonstelling in Museum Arnhem, waar de deelnemers met hun portretten in een bijzondere optocht door de tuin liepen was een hoogtepunt.”

Van onzichtbaar naar hét podium van zichtbaarheid

Bastiaan: “Voor de jongeren was het fijn om met iets anders bezig te zijn dan met de asielprocedure, traumaverwerking, angst en overleven. Door creatief bezig te zijn voelden ze meer vrijheid, kregen ze ruimte voor nieuwe ideeën en stelden ze vragen die ze eerder niet durfden of konden stellen: Wie ben ik? Waar sta ik? Waar wil ik naartoe? Het boeide hen om in contact te komen met een kunstinstelling en kunstenaars, en om te ontdekken hoe een museum er van binnen uitziet en wat het kunstenaarschap in Nederland inhoudt. Het is geweldig dat deze mensen nu vereeuwigd zijn in de collectie van Museum Arnhem! Van onzichtbaar naar het podium van zichtbaarheid.”

“Het was een prettige samenwerking en NewBees zal in de toekomst meer projecten met Museum Arnhem uitvoeren. Het museum biedt tevens een mooie vrijwilligerswerkplek voor onze deelnemers, in bijzonder voor de jonge nieuwkomers die meedoen aan het MDT-traineeship.”  (Bastiaan)

Impact op de samenleving

Manon: “Musea zijn al te lang niet representatief voor onze diverse samenleving. Veel mensen komen niet omdat ze zichzelf er niet in herkennen. Hun verhaal wordt niet verteld. De opening van “Tussen Grenzen” was heel druk bezocht. Ik had nog nooit zoveel verschillende mensen in het museum gezien, ook mensen die nooit een museum bezoeken.  Hopelijk weten ze nu de weg wel te vinden en raken ze er vertrouwd mee.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven