Van stageplek naar een betaalde baan als zonnepaneel installateur

Ahmad vluchtte uit Syrië, verbleef een jaar lang in verschillende vluchtelingenkampen in Griekenland en kwam in maart 2017 naar Nederland waar zijn zus met haar man en kinderen twee jaar eerder waren gekomen. Hij woont in de rustige buurt Prins Alexander, ten oosten van Rotterdam. Ahmad geniet van de rust. In Syrië woonde hij ook buiten de stad, ver van de drukte. In zijn eerste vier jaar in Nederland was Ahmad werkloos en werd hij depressief. Zodra zijn NewBees traineeship begon, verdwenen zijn klachten.

Werk maakt mij gelukkig

“Meteen na mijn aankomst in Nederland begon ik werk te zoeken. Via uitzendbureaus, de gemeente, overal. Ik vroeg aan iedereen wie ik sprak of ze mij konden helpen aan een baan. Vrijwilligerswerk, in de bouw, het maakte me niet uit. Vier jaar lang bleef ik werkloos en dat was heel slecht voor mij. Ik werd verdrietig, gefrustreerd, depressief. Dokters en pillen zijn geen oplossingen. Werk is dat wel. Zodra ik begon te werken, verdwenen al mijn klachten. Werk helpt mij om minder na te denken over het verleden en mijn zorgen. De routine en structuur geven mij rust, zowel in mijn hoofd als in mijn lichaam: ’s morgens vroeg wakker worden, naar werk gaan, thuiskomen, douchen, eten, een beetje televisiekijken, met mijn familie bellen en naar bed. En de volgende dag hetzelfde. Werk is goed voor mij, en maakt mij gelukkig.”

“Door werk ontmoet ik nieuwe mensen, Nederlanders. Mijn collega’s willen mij leren kennen en ze staan altijd open voor al mijn vragen. Ik voel me welkom.”

Via familie in contact met NewBees

“Mijn zus woont met haar man en drie kinderen in Gouda. Zij ontdekte NewBees op Facebook en stuurde mij de link naar de website. Na mijn aanmelding ontmoette ik matcher Nagham voor een intakegesprek. Nagham heeft ongelofelijk veel geduld en is zeer begripvol. Ook vind ik het prettig dat zij Arabisch spreekt, ze zelf nieuwkomer is en mij goed begrijpt. Ik heb haar wekenlang bijna dagelijks gebeld om te vragen of er al nieuws was over een traineeship.  Tot twee maanden geleden, toen ze belde of ik interesse had in een stage bij Wattco, een bedrijf gespecialiseerd in zonnepanelen. Natuurlijk, heel graag zelfs! In Syrië had mijn vader een boerderij waar zonne-energie werd geproduceerd. Ik heb dus een beetje ervaring in deze sector, en dat wist Nagham. Ik had haar alles verteld over mijn skills, mijn wensen en ambitie. Met haar hulp en advies heb ik mijn CV en een sollicitatiebrief geschreven. Wattco nodigde mij uit voor een gesprek. Samen met Lisette, Nagham’s collega bij NewBees, ging ik ernaar toe en ontmoette ik John, de baas van het bedrijf. Alles ging goed: het gesprek, de communicatie en de klik met John. Ik mocht meteen beginnen: twee maanden stagelopen voor drie dagen in de week.”

Ik voel me welkom

“Mijn collega’s zijn bijna allemaal Nederlands. We praten veel met elkaar en dat is goed voor mij. Ik heb taallessen gevolgd en niveau A2 inburgering gehaald, maar dat is niet genoeg. Een taal moet je oefenen. Werk is daarom belangrijk, om mijn Nederlands te verbeteren en ook om sociale contacten te creëren. Tot nu toe heb ik vooral Arabische vrienden, met hen praat ik geen Nederlands. Door werk ontmoet ik nieuwe mensen, Nederlanders. Mijn collega’s willen mij leren kennen en ze staan altijd open voor al mijn vragen. Ik voel me welkom.”

Ik leer graag. Nu kan ik zelfs heftruck rijden

“In Syrië studeerde ik administratie en had ik verschillende banen. Verkoper, designer, installateur van zonnepanelen. Voor de oorlog werd bijna nergens in Syrië zonne-energie gebruikt. Nu wel. De systemen, de regels en de huizen zijn hier anders maar de basis voor installatie is hetzelfde. Tijdens mijn stage bij Wattco heb ik veel geleerd. Alle verschillende installatietechnieken die hier worden gebruikt bijvoorbeeld, en ook heftruck rijden in het magazijn.”

Van stageplek naar een betaalde baan

“Toen mijn stageperiode bijna afgelopen was, heeft John mij een contract aangeboden voor een betaalde baan bij Wattco. Ik ben zo blij! Mijn familie en vrienden zijn trots op mij. In de komende jaren wil ik doorgroeien en expert worden in het installeren van zonnepanelen.  Ik leer graag. Ik wil ook mijn rijbewijs halen. Het theorie-examen heb ik al gehaald. Nu ben ik met de praktijklessen bezig. Ik wil een auto kopen want met het openbaar vervoer duurt de reis naar mijn werk bijna twee uur. Met de auto is dat dertig minuten. Stap voor stap wordt mijn droom werkelijkheid en word ik gelukkiger.”

Impact first!

Bij NewBees meten we de impact van het uiteindelijke effect van ons werk op alle betrokken stakeholders. Op de deelnemers zoals Ahmad, maar ook op bedrijven waar traineeships worden vormgegeven, op de NewBees organisatie zelf, de overheid en de samenleving als geheel. Hier vind je ons geïntegreerde jaarverslag 2020 met uitgebreid uitleg en alle resultaten van onze impact meting.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven