Nikki van Brood & Spelen: “We gaan goed met verschillen om, daar zijn wij trots op.”

In het begin van dit schooljaar hebben onze matchers in Amersfoort maar liefst drie newbies gekoppeld aan een traineeship bij Brood & Spelen. De organisatie is actief op meer dan 70 scholen door heel Nederland met tussenschoolse opvang (TSO) en pleinwacht. Ook hebben ze twee locaties voor buitenschoolse opvang (BSO). Brood & Spelen is opgericht in 2004 en is de laatste jaren flink gegroeid. Ze zijn daarom ook voor meerdere locaties op zoek naar personeel en vrijwilligers. Nikki Porter, verantwoordelijk voor werving en selectie, vertelt over de visie van de organisatie ten aanzien van diversiteit en inclusie.

Nikki: “Bij Brood & Spelen streven wij ernaar om een omgeving te creëren waar kinderen zichzelf kunnen zijn en tegelijkertijd van alles ontdekken en beleven. Een omgeving waar ze op kunnen groeien tot unieke personen die zelfbewust, wereldwijs en sociaal in de wereld staan. Om dit te realiseren, is het belangrijk om een zo divers mogelijk team samen te stellen met pedagogisch medewerkers en vrijwilligers die verschillende achtergronden, tradities, interesses, ervaring en talenten hebben.”

Talent ontdekken en inzetten

“Iedereen is bij ons even belangrijk en wordt aangemoedigd om eigen ideeën voor te dragen. Er is veel ruimte voor creativiteit en vernieuwing. Vorig jaar hielden we een enquête binnen het personeel. Een van de vragen was “Wat is je talent?”. Toen kwamen we erachter dat er nog veel onbenut talent in de teams zat. Bijvoorbeeld een nieuwkomer die professioneel sporter was. Hij heeft zijn ervaring ingezet en een prachtig sportparcours ontwikkeld. De vrijwilligers beslissen zelf bij welke groep ze het liefst willen werken, waar hun talent tot bloei komt. De ene voelt zich prettig met kleuters en de ander met kinderen uit groep 8. Ze kunnen ook doorgroeien naar een coördinator functie. Je hebt hier geen specifieke opleiding of diploma voor nodig. Als je hart op de goede plek zit en je goed met kinderen overweg kunt. Uiteraard moet je leren om leiding te geven aan een team maar sommige hebben dit talent echt al in hun mars.”

“Iedereen is bij ons even belangrijk en wordt aangemoedigd om eigen ideeën voor te dragen.

Omgaan met verschillen

“Zowel de coördinatoren als de vrijwilligers gaan goed met verschillen om. Daar zijn wij trots op. Iedereen staat open voor elkaar en gaat met de ander in gesprek. Zo voel je en hoor je wie iemand is en wat er in die persoon zit. Bij teamuitjes houden we rekening met collega’s die halal eten. Elke team (locatie) organiseert jaarlijks een of meerdere team-uitjes. High-tea, een wandeling, of een bootvaart. Iedereen neemt iets lekkers mee. Zo grappig om te zien dat ik vaak maar één dingetje meeneem terwijl mijn nieuwkomer collega’s tassen vol lekkernijen meebrengen. Elke vergadering is zo een feestje. Heerlijk!”

Een App om de verbondenheid te stimuleren

“Sinds kort hebben we een personeelsapp, “Mijn Brood & Spelen”, voor alle medewerkers. We gebruiken dit kanaal om verbondenheid te stimuleren. Felicitaties bij verjaardagen of geboorten, beste wensen bij Kerst of bij Ramadan. We doen er ook oproepen voor anekdotes: heb je deze week iets leuks meegemaakt? Welke gekke, grappige of bijzondere dingen hebben kinderen tegen je gezegd? En het is ook een kanaal om ideeën voor te dragen, meedenken over leuke spellen met de kinderen.”

Taal kan soms een uitdaging zijn

“Tijdens trainingen merken we af en toe dat de boodschap niet goed aankomt. Dan pakken we het anders aan om ervoor te zorgen dat iedereen alles begrijpt en meedoet. Je moet sommige dingen aanpassen om tot een inclusieve werkvloer te komen. In teams met veel medewerkers die niet goed Nederlands praten, kan het uitdagend zijn voor de coördinator om een activiteit voor kinderen te organiseren. De omgeving moet veilig en verantwoord zijn. Als kinderen niet begrepen worden kunnen vervelende situaties ontstaan. Daarom zorgen we voor gebalanceerde diverse teams met altijd voldoende mensen die Nederlands goed begrijpen.”

Nikki Porter, Brood & Spelen
Nikki Porter, werving & selectie

Je moet sommige dingen aanpassen om tot een inclusieve werkvloer te komen.

Nederlands leren door ‘een cup-a-soup’ moment te delen

“Bij sommige scholen heb je teams van 10 tot zelfs 12 vrijwilligers. Vaak komen ze 15 tot 30 minuten eerder op school aan, om te genieten van het contactmoment met collega’s. Ze drinken een cup-a-soup of een kopje thee samen. Op het (school)plein staan ze met elkaar en organiseren ze de activiteiten. Na het werk, geven ze elkaar feedback. Hoe ging het? Wat vond je lastig? Wat ging goed? Dit zijn belangrijke momenten. De gelegenheid om de taal te oefenen en van elkaar te leren.”

Ga het gesprek aan!

“Mijn advies aan werkgevers die het spannend vinden om nieuwkomers aan te nemen is: ga het gesprek aan! Met organisaties zoals NewBees en met de nieuwkomers zelf. Je zal verbaasd worden over wat het je brengt. Ik herinner me een vrouw die het heel spannend vond want haar Nederlands was nog niet goed. We hebben haar bij de kleuters gezet waar ze boekjes voorlas. De kinderen hingen aan haar lippen! Hierdoor kreeg zij steeds meer zelfvertrouwen. Taal met kinderen oefenen is trouwens fijn en laagdrempelig want kinderen oordelen niet.”

Win-situatie voor iedereen

Wij zijn enorm geholpen door de drie dames van NewBees, drie belangrijke krachten in Amersfoort. Een van hen heeft jaren ervaring in het onderwijs en hoopt in de toekomst bij een peuterspeelzaal te werken. Een andere is administratief medewerker maar zo enthousiast over Brood & Spelen dat ze in het onderwijs wil blijven werken. Zonder deze dames geen werk en geen overblijf. We hebben mensen nodig. Nieuwkomers willen werkervaring opdoen en brengen nieuw talent naar de teams. Zelfs als ze de taal nog niet goed beheersen. Het is echt voor iedereen een win-situatie: voor scholen, ouders, nieuwkomers, gemeenten en voor ons.”

Heb je advies of begeleiding nodig om je werkvloer inclusief te maken? Kijk hier of mail naar info@new-bees.org.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven