Werk zoeken als nieuwkomer: hoe werkt dat?

Als een nieuwkomer eenmaal een status heeft gekregen, zijn (naast eventuele gezinshereniging) een eigen huis en een baan vaak de grootste wensen. Werk heeft immers allerlei voordelen. Maar hoe werkt dat nou, dat vinden van werk?

Om wat meer inzicht te krijgen in het onderwerp intervieuwde Sandra Looren de Jong voor Takecarebnb hun eigen matchmaker Carla Bakker, Mieke Masselink van Forward·Inc en Shatha Tamim, matcher bij team NewBees Zaanstad.  

“De eerste twee jaar als nieuwkomer zijn heel moeilijk,” legt Shatha uit. “Het is belangrijk om actief te zijn, en de taal en cultuur te leren kennen.” 

Nadat ze een huis hebben gekregen, komen nieuwkomers via de gemeente bij NewBees terecht. De helft van de NewBees matchers zijn zelf ook nieuwkomers. NewBees ontwikkelt en biedt allerlei participatie activiteiten aan om te helpen inburgeren: NewBees participatiebouwstenen. Vaak worden de nieuwkomers via NewBees bemiddeld naar vrijwilligerswerk, stage of een beperkt aantal uren betaald werk. Soms leidt vrijwilligerswerk naar betaald werk.

“Vrijwilligerswerk helpt nieuwkomers om de taal beter te leren, om mensen te leren kennen en het staat goed op hun CV.” (Shatha)

Lees het hele artikel hier.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven