Yassar bakt hele lekkere taarten maar staat toch liever voor klas

Yassar (38) doet een MBO-BBL opleiding en loopt stage als onderwijsassistente op IKC Hoge Hoeve in Westervoort. Zij heeft een universitair diploma en werkte bijna tien jaar als lerares in Syrië. In 2015 vluchtte zij met haar man, hun twee kinderen en haar jongste zus en kwam naar Nederland. Inmiddels heeft zij een derde kind en woont met haar gezin in Duiven.

yassar

Yassar: “Ik loop stage als onderwijsassistent bij peutergroep 1 & 2. Ik vind het fijn, leerzaam en goed om mijn Nederlands te verbeteren. Ik sta nooit alleen voor de klas, altijd samen met de juf. Zelfs als ik mijn diploma haal mag ik nog steeds niet alleen voor de klas staan. Dat vind ik jammer. Gedurende tien jaar in Syrië heb ik in mijn eentje klassen van 30 tot 35 leerlingen begeleid. Ik heb les in alle vakken gegeven: rekenen, biologie, Arabisch, aardrijkskunde, geschiedenis. Deze opleiding is daarom voor mij een eerste stap. Na het MBO ga ik door naar het HBO of naar de PABO. Ik heb nog niet besloten of ik vakdocent wil worden of juf op een basisschool.”

‘Ik moest wennen aan feedback geven en ontvangen.”

Ik leer en er is ruimte voor mijn eigen ideeën

“In het begin vond ik het moeilijk. Door de taalbarrière maar vooral ook door de Nederlandse manier om met elkaar te communiceren. Ik moest bijvoorbeeld wennen aan feedback geven en ontvangen. Ik kreeg hulp van mijn loopbaancoach en het gaat nu veel beter. Mijn begeleidster op school geeft mij waardevolle advies en aanwijzingen. Ik leer van haar en er is ruimte om mijn eigen visie en ideeën in te brengen. Ik mag zelf kiezen wat ik per les met de kinderen wil doen. Ik stuur haar elke vrijdagavond een email met mijn plannen voor de week. Ik ben goed in e-mails schrijven. Dat komt door alle mails die ik stuurde voordat ik met deze opleiding begon: sollicitatiebrieven, berichten naar de gemeente, naar de school van mijn kinderen en naar talloze andere instanties.”

Alles is hier anders

“Alles is anders dan wat ik gewend ben. In Syrië gebruiken leerkrachten boeken om les te geven. Elke groep heeft per vak een bepaald boek. Wij geven les volgens deze boeken. In Nederland is er geen vast lesprogramma. Er wordt gewerkt op basis van leerdoelen. Je moet als leerkracht zelf activiteiten bedenken, uitzoeken, materiaal voorbereiden en je moet controleren of het bij de doelgroep hoort en of het past bij het thema waar je mee bezig bent. Lessen voorbereiden kost veel tijd maar ik geniet van de vrijheid en de mogelijkheid om creatief te zijn. Het is een mooie kans voor zelfontwikkeling. Daarnaast vind ik het goed dat er hier rekening wordt gehouden met de individuele behoeftes van de kinderen. Lessen zijn bijna maatwerk.”

“Ik geniet van de vrijheid en de mogelijkheid om creatief te zijn. Het is een mooie kans voor zelfontwikkeling.”

Contact met collega’s en ouders

“Op school zitten kinderen uit veel verschillende landen. Maar de meeste leraren zijn Nederlands. Tijdens de pauze ontmoet ik mijn collega’s maar tot nu toe durf ik niet veel met ze te praten. Ik vind mijn Nederlands nog niet goed genoeg. Ik luister en probeer zoveel mogelijk uit de conversaties te begrijpen. Ook met de ouders heb ik nog weinig contact. Daar wil ik zo snel mogelijk verandering in brengen en een goede relatie met ouders bouwen. Als zij de kinderen komen ophalen wil ik een praatje met ze maken, vertellen wat we hebben gedaan, hoe het met hun kind gaat. Het is belangrijk.”

Op intake gesprek bij NewBees

“De eerste drie jaar in Nederland wist ik niet wat ik wilde doen. Ik nam de taallessen niet serieus genoeg en kwam amper vooruit. Ik heb tot mijn spijt bijna stil gestaan. Twee en een halfjaar geleden kwam ik in contact met NewBees in Arnhem. Ik ging op intake gesprek en volgde een aantal workshops. Mijn matcher hielp mij om deze stageplek te vinden. Mijn advies aan andere nieuwkomers: wacht niet, neem de taallessen serieus en zoek actief naar organisaties die jou kunnen helpen op weg naar een baan.”

“Ik heb nog niet besloten of ik vakdocent wil worden of juf op een basisschool.”

Juf voor de klas of taarten bakken?

“Als ik geen lerares zou zijn dan zou ik taarten en koekjes bakken. Daar ben ik erg goed in en ik vind het hartstikke leuk om te doen. Ik zou een kleine foodtruck hebben en daarin lekkere dingen bakken en verkopen. Maar nu heb ik er geen tijd voor. Ik wil mijn opleiding afronden. Als alles goed gaat dan krijg ik in februari 2023 mijn MBO diploma. Daarna hoop ik op deze of op een andere school een betaalde baan te krijgen en ga ik door met de volgende opleiding.”


De nieuwe Wet Inburgering geeft gemeenten een regierol én maakt hen verantwoordelijk voor de uitvoering. Kan uw gemeente daar ondersteuning bij gebruiken? In onze aanpak staan talent, maatwerk en gelijkwaardigheid centraal. Onze trajecten zijn geschikt voor alle nieuwkomers, ongeacht of zij hun verblijfsstatus voor of na 1 januari 2022 krijgen. Informatie over onze diensten voor gemeenten vindt u hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mijn interessegebied(en)
Scroll naar boven